HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Alfa-1-antitrypsiini, seerumista

1038 S -Antitry

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, p. (09) 471 72579. Päivystysajan tiedustelut, p. (09) 471 72645

Yhteyshenkilöt

kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937 ja lääkäri Tuomas Mäntylä: tuomas.mantylaathus.fi / 044 269 1560

Indikaatiot

Obstruktiivisen keuhkoemfyseeman tai maksan toimintavajauksen/kirroosin selvittäminen. Vastasyntyneen pitkittynyt keltaisuus. Keuhkoaltistus pölylle tai kemikaaleille.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia, lapset vähintään 0.1 ml. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy jääkaapissa 7 vrk. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Immunonefelometrinen menetelmä.

Tekotiheys

1-2 kertaa viikossa

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Viitearvot

KAIKKI 0.96 - 1.78 g/l

Tulkinta

Alfa-1-antitrypsiini (Antitry) -määritystä käytetään pääasiassa obstruktiivisen keuhkoemfyseeman ja maksatautien (varsinkin vastasyntyneen keltaisuus) selvittämiseen. Erityisesti tutkitaan potilaita, jotka altistuvat pölylle tai kemikaaleille. S -Antitry on tärkein proteaasien estäjä, jonka fysiologiseen tehtävään kuuluu tulehduksen yhteydessä vapautuvien leukosyyttien entsyymien (elastaasi, kollagenaasi) inaktivoiminen.

Proteiinin pitoisuus voi olla geneettisistä syistä alentunut, ja harvinaisissa tapauksissa se voi puuttua. Tämä poikkeavuus ilmenee seerumin elektroforeesissa matalana, tavallista hitaammin liikkuvana tai puuttuvana alfa-1- fraktiona. Kyseisillä henkilöillä on lisääntynyt taipumus sairastua keuhko- ja maksasairauksiin (lapsilla neonataalinen tai juveniili hepatiitti, maksan fibroosi tai kirroosi, aikuisilla ensisijaisesti keuhkoemfyseema, myös hepatiitti ja kirroosi mahdolliset).

Keuhkoemfyseeman kehittyminen liittyy keuhkoalveolien elastisuuden vähenemiseen, kun elastaasin toimintaa ei pystytä normaalisti estämään. Tätä prosessia voidaan hidastaa tai estää välttämällä tupakanpolttoa ja muuta keuhkojen altistusta. Myös vastasyntyneen RDS-taudissa voi S -Antitry olla selvästi alentunut.

Alfa-1-antitrypsiinin pitoisuus nousee akuutin faasin reaktiossa (infektiot, inflammaatiot, kudostuho) 1 - 2 vuorokaudessa, saavuttaen noin 2 - 3 -kertaisesti viiteylärajan tason. Verrattuna muihin akuutin faasin proteiineihin (alfa-1-hapan glykoproteiini, haptoglobiini) alfa-1-antitrypsiini nousee herkemmin maksaparenkyymin vaurioissa tai tulehduksissa ja vähemmän herkästi sidekudosten ja suoliston alueen prosesseissa. S -Antitry- pitoisuus nousee myös e-pillerien vaikutuksesta ja raskauden aikana.

Huomautuksia

Tutkimusmenetelmä ja tekotiheys muuttuneet 29.2.2024 ks. tutkimustiedote 2024:18.

Viitealueen alittavien tuloksien kohdalla tulee huomioida, että matalilla pitoisuuksilla uuden menetelmän tulostaso on keskimäärin 0,14 g/l korkeampi vanhaan menetelmään verrattuna. Yksittäisen potilaan kohdalla tulostasoero voi olla ilmoitettua pienempi tai suurempi. Viitealueella uuden ja vanhan menetelmän välillä ei ole merkittävää tulostasoeroa.

Tutkimus S -Antitry päivitetty 01.03.2024 / TP

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 19.04.2024 klo 00:42.