HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Ammonium-ioni, plasmasta, paastotilassa

1071 fP-NH4-ion

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, p. (09) 471 72579. Päivystysajan tiedustelut, p. (09) 471 72645

Yhteyshenkilöt

lääkäri Anna Lempiäinen: anna.lempiainenathus.fi / 040 6411470 ja kemisti Mia Sneck: mia.sneckathus.fi / 050 427 1548

Indikaatiot

Maksakooman diagnostiikka ja hoidon seuranta, synnynnnäisen hyperammonemian diagnostiikka ja seuranta, eräät lääkehoidot (valproaatti).

Esivalmistelu

Paasto välttämätön, vähintään kymmenen tuntia. Päivystystapauksissa ja vastasyntyneillä kliinisen tilanteen mukaan.

Näyteastia

K2-EDTA-putki 5/3 ml

Näyte

1 ml plasmaa, lapset vähintään 0.2 ml. Näyte otetaan K2-EDTA-vakuumiputkeen. Kylmänäytteenotto ilman staasia. Sekoitettu näyte heti jäämurskaan. Kylmäsentrifugointi, määritetään heti erottelemattomasta plasmasta, tai plasma erotellaan välittömästi ja toimitetaan mahdollisimman pian kylmälähetyksenä määrityspisteeseen. Ellei näytettä voida toimittaa määritykseen 60 minuutin kuluessa, on plasma pakastettava ja lähetettävä pakastettuna.

Menetelmä

Entsymaattinen

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

lapset, 0 - 7 pv 30 - 140 µmol/l
aikuiset ja lapset yli 7 pv alle 50 µmol/l

Tulkinta

Ammonium-ionia (NH4-ioni) muodostuu aineenvaihdunnassa proteiinien kataboliassa. Suurin määrä imeytyy kuitenkin suolistosta, jossa bakteerientsyymien katalysoimana muodostuu ammoniakkia proteiineista, aminohapoista ja ureasta. Tämä kuljetetaan porttilaskimon kautta maksaan, jonka ureasyklissä ammoniumioni sitoutuu niin tehokkaasti ureaan, että systeemiverenkierrossa NH4-ionia on normaalisti 5 - 10 kertaa pienempi pitoisuus kuin portaverenkierrossa. Korkea ammoniumionin pitoisuus häiritsee aivojen aineenvaihduntaa ja voi johtaa maksakoomaan.

Korkeita ammoniumionin pitoisuuksia tavataan mm. maksataudeissa (vaikeat hepatiitit ja kirroosit, Reyen syndrooma), kohonneessa portaverenkierron paineessa (verenkierron ohjautuminen kollateraalisuonten kautta maksan ohi), suolistoverenvuodoissa, ureasyklin ja aminohappoaineenvaihdunnan entsyymipuutoksissa (vastasyntyneet, pienet lapset), valproaattihoidossa (lääke lisää NH4-ionin muodostusta estämällä ureasykliä) ja munuaisten vajaatoiminnassa (ureapitoisuuden nousu johtaa ammoniumionipitoisuuden nousuun).

Lievempiä nousuja tavataan infektioissa, elektrolyytti- ja happoemästasapainon häiriöissä, proteiinipitoisen dieetin ja fyysisen rasituksen vaikutuksesta.

Huomautuksia

25.4.2017 Siirto uudelle laitteistolle, minkä seurauksena tulostaso on suurilla pitoisuuksilla (yli 300 µmol/l) noin -20 % aikaisempaan nähden. Terveiden viiteväli pysyy ennallaan.

Tutkimus fP-NH4-ion päivitetty 24.04.2017 / MS

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 16.03.2018 klo 01:22.