HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Beeta-2-mikroglobuliini, seerumista

1171 S -B2Miglo

Tiedustelut

Meilahden sairaalan laboratorio, puh. (09) 471 74304

Yhteyshenkilöt

kemisti Mia Sneck: mia.sneckathus.fi / 050 427 1548 ja lääkäri Timo Kouri: timo.kouriathus.fi / 050 427 1252

Indikaatiot

Non-Hodgkin- ja Hodgkin-lymfoomien ja myelooman seuranta ja ennusteen arviointi. Munuaisten vajaatoiminnan toteaminen.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia, lapset vähintään 0.5 ml Huom! Lasiputki ei sovellu. Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, jos perillä vuorokauden aikana. Eroteltuna plasma säilyy 8 vrk jääkaapissa. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna.

Menetelmä

Fotometrinen, immunokemiallinen. Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Arkipäivisin maanantaista perjantaihin

Viitearvot

kaikki 0.6 - 2.5 mg/l

Tulkinta

Beeta-2-mikroglobuliini (B2Miglo) esiintyy HLA-antigeenin osana (kevytketjuna) kaikkien tumallisten solujen solukalvoilla ja vapaana seerumissa (molekyylimassa 11.8 kDa). Eliminaatio tapahtuu munuaisten kautta. B2Miglo suodattuu pienen kokonsa vuoksi vapaasti glomerulusten läpi. Suurin osa reabsorboidaan proksimaalisissa tubulussoluissa, joissa proteiini metaboloituu. Vain pieni osa joutuu virtsaan.

S -B2Miglo-pitoisuus nousee non-Hodgkin- ja Hodgkin -lymfoomissa, kroonisessa lymfaattisessa leukemiassa, myeloomassa ja plasmasytoomassa. Tason nousu korreloi tuumorimassan määrään. S -B2Miglo:n määrityksellä on merkitystä näiden tautien seurannassa ja ennusteen arvioinnissa, edellyttäen, että glomerulusten toiminta on normaalia.

S-B2Miglo-pitoisuus lisääntyy munuaisinsuffisienssissa ja taso korreloituu uremian asteeseen ja seerumin kreatiniinin tasoon, mikäli mainittuja lymfaattisia maligniteetteja ei ole. Lievässä munuaisinsuffisienssissa S -B2Miglo- pitoisuus kuvastaa glomerulusten suodatusnopeutta tarkemmin kuin seerumin kreatiniinipitoisuus. S -B2Miglo-pitoisuus lisääntyy myös tulehdustaudeissa, joissakin autoimmuunitaudeissa ja mononukleoosissa.

Tutkimus S -B2Miglo päivitetty 20.04.2017 / MS

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.04.2018 klo 01:18.