HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Deksametasonikoe, lyhyt

1225 Pt-DXM-R1

Osatutkimukset

S -Korsol

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, puh. 09 471 72579, arkisin klo 07.30-15.30

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654 ja kemisti Annukka Paju: annukka.pajuathus.fi / 050 427 4995

Indikaatiot

Hyperkortisolismin diagnostiikka. Koe soveltuu parhaiten polikliiniseen käyttöön, ja on paras hyperkortisolismin seulontakoe. Koe ei kuitenkaan sovellu seulontakokeeksi estrogeenihoitoa saaville potilaille vaan heitä tutkittaessa tulee käyttää vuorokausivirtsan vapaan kortisolin (dU-Kors-V, KL 2130) määrittämistä.

Esivalmistelu

Koe voidaan suorittaa polikliinisesti. Hoitava lääkäri antaa potilaalle ohjeet mahdollisesta lääkityksen keskeyttämisestä ennen tutkimusta. Kaikki lääkkeet tulisi jättää mahdollisuuksien mukaan pois viikon ajaksi ennen koetta. Erityisesti glukokortikoidit, keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet ja maksan mikrosomaalisten entsyymien aktiivisuutta lisäävät lääkeaineet häiritsevät tulkintaa. Lääkitystä koskevissa asioissa potilaan tulee aina keskustella hoitavan lääkärinsä kanssa. Mikäli ennen koetta halutaan määrittää potilaan kortisolin perustaso, on nollanäytteen S -Korsol-tutkimus tilattava erikseen. Hoidosta vastaava osasto tai lääkäri antavat potilaalle deksametasonilääkkeen (1 mg tai 1,5 mg tabletti) ja ohjeistavat potilasta sen otossa (huom. lasten pienet DXM-annokset). Laboratorio hoitaa Pt-DXM-R toimintakokeessa vain verinäytteiden oton.

Suoritus

Potilas nauttii illalla klo 23 deksametasonia 1 mg tai 1.5 mg. Isommilla lapsilla annos 1 mg, alle 1 vuotiailla 0.5 mg. Verinäyte otetaan seuraavana aamuna noin klo 8.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia, lapset vähintään 100 µl.

Tulokset valmiina

Kolmen päivän kuluessa.

Tulkinta

Deksametasoni jarruttaa ACTH:n eritystä ja tämän kautta myös kortisolin eritystä. Vaikutus kohdistuu sekä hypotalamukseen että aivolisäkkeeseen. Terveellä henkilöllä lyhyessä deksametasonikokeessa aamun S-Korsol on normaalisti alle 100 nmol/l, useimmiten alle 50 nmol/l eli ns. jarrutusvaikutus kortisolin tuotantoon tulee selvästi esiin.

Deksametasonin jarrutusvaikutus puuttuu tai se on vähentynyt Cushingin oireyhtymän eri muodoissa sekä endogeenisessä depressiossa. Joskus poikkeava tulos todetaan lihavuudessa, stressitilanteiden yhteydessä ja anoreksia nervosassa ja jopa terveillä ihmisillä.

Poikkeava tulos on yleensä syytä kontrolloida tai tutkimuksia jatketaan tekemällä pitkä deksametasonikoe (1226 Pt-DXM-R2). Tässä kokeessa vääriä positiivisia on harvemmin kuin lyhyessä deksametasonikokeessa.

Huomautuksia

Deksametasonitesti voidaan tehdä 1 mg tai 1.5 mg:n deksametasonitabletilla.

Tutkimus Pt-DXM-R1 päivitetty 16.02.2018 / MA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 16.03.2018 klo 01:22.