HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Delta-aminolevulinaatti, vuorokausivirtsasta

1228 dU-DALA

Tiedustelut

Vuorokausivirtsatutkimus dU-DALA 1228 on poistunut käytöstä. SEN TILALLA PYYDETÄÄN KÄYTTÄMÄÄN YÖVIRTSASTA TEHTÄVÄÄ TUTKIMUSTA nU-DALA 6331 (nU-Delta-aminolevulinaatti, yövirtsasta). Tiedustelut Erikoiskemian laboratorio puh. 09 471 72692.

Yhteyshenkilöt

kemisti Sirpa Ranta: sirpa.rantaathus.fi / 050 427 1869

Esivalmistelu

B-vitamiinit ja niitä sisältävät valmisteet häiritsevät määritystä. B-vitamiinien nauttimista tulisi välttää 10 vrk ennen näytteenottoa. Myös muiden vitamiinivalmisteiden nauttimista tulisi välttää 3 vrk ennen näytteen ottoa.

Näyteastia

Muoviputki 10 ml

Näyte

10 ml virtsaa.

Mitatusta ja hyvin sekoitetusta vuorokausivirtsasta lähetetään näytteeksi 10 ml.

Keräysastiaa säilytetään viileässä valolta suojattuna keräyksen aikana. Näyte toimitetaan tutkittavaksi kylmälähetyksenä mahdollisimman pian keräyksen päätyttyä. Mikäli näytettä ei voida toimittaa vuorokauden kuluessa keräyksen päättymisestä, näyte on pakastettava ja lähetettävä pakastelähetyksenä viikon kuluessa.

On tärkeää, että näyte on suojattu valolta kaikissa vaiheissa.

Menetelmä

Fotometrinen.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulokset valmiina

Noin viikon kuluttua

Viitearvot

kaikki alle 51 µmol

Tulkinta

Delta-aminolevulinaatti (DALA) muodostuu elimistössä hemisynteesiä rajoittavan entsyymin, delta-aminolevulinaattisyntaasin (DALAS), katalysoimana. DALA-pitoisuus sekä veressä että virtsassa lisääntyy ALA-syntaasin aktiivisuuden kohotessa ja jonkin hemisynteesin myöhemmän entsyymin aktiivisuuden samanaikaisesti alentuessa. Näin tapahtuu akuuteissa porfyrioissa sekä lyijy- ja elohopeamyrkytyksissä.

Lapsilla virtsan DALA-pitoisuuden mittaaminen on parempi lyijymyrkytyksen toteamisessa kuin veren lyijymääritys. Virtsan DALA saattaa kohota myös periytyvässä tyrosinemiassa ja raskauden loppuvaiheessa.

Huomautuksia

TÄMÄN TUTKIMUKSEN TILALLA PYYDETÄÄN KÄYTTÄMÄÄN YÖVIRTSASTA TEHTÄVÄÄ TUTKIMUSTA nU-DALA 6331 (nU-Delta-aminolevulinaatti, yövirtsasta), kts tarkemmin tutkimusohjekirjasta ko. tutkimuksen numerolla tai nimellä. Vuorokausivirtsatutkimus dU-DALA 1228 on poistunut käytöstä. Kaikki jo tilatut dU- tutkimukset vastataan kuitenkin normaalisti.

Tietoa porfyrioista sivulta http://www.porphyria-europe.com

Tutkimus dU-DALA päivitetty 16.01.2018 / SHR

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 23.03.2018 klo 01:17.