HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Estradioli, seerumista

1366 S -Estdio

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, puh. 09 471 72579, arkisin klo 07.30 - 15.30

Yhteyshenkilöt

kemisti Henrik Alfthan: henrik.alfthanathus.fi / (09) 471 74901 / 050 427 1457 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Kuukautiskierron ja sen häiriöiden tutkiminen. Vaihdevuosiongelmien ja amennorrhean selvittely. Estrogeenia tuottavien kasvainten (granuloosasolukasvaimet, testistuumorit) epäily. Ovulaatioinduktion monitorointi (IVF).

Lapsilla ennenaikaisen ja viivästyneen puberteetin diagnostiikkaan suositellaan herkkää seerumin estradioli, lapset -tutkimusta (20823 S -EstdioL, LC-MS/MS-tekniikka).

Näyteastia

Seerumiputki 5/4 ml

Näyte

2 ml seerumia. Lähetys huoneenlämpöisenä, säilyy jääkaapissa kaksi vuorokautta. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan. Ilmoitettavat lisätiedot: viimeiset kuukautiset (pvm), lääkitys ja raskausviikko.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen määritys. Menetelmän herkkyys n. 0,06 nmol/l, joten määritys soveltuu lähinnä premenopausaalisten naisten estradiolipitoisuuksien määrittämiseen.

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Samana päivänä.

Viitearvot

miehet yli 18 v alle 0.13 nmol/l

Tulkinta

Viitevälit perustuvat menetelmävalmistajan 36 fertiili-ikäisen naisen aineistoon. Näytteitä (n=956) otettiin ovulatorisen kuukautiskierron jokaisena päivänä ja kierronvaihe määritettiin ovulaatioaikaan nähden (LH- ja FSH-erityksen huippu).

  -Follikulaarivaihe 0.08 - 0.92 nmol/l
  -Ovulaatiovaihe   0.14 - 2.38 nmol/l
  -Luteaalivaihe   0.08 - 1.15 nmol/l
  -Postmenopaussi   alle 0.10 nmol/l

Estradioli on steroidihormoni, jota syntetisoidaan munasarjoissa, lisämunuaisen kuoressa ja miehillä pieniä määriä kiveksissä. Raskauden aikana estradiolia muodostuu myös istukassa. Estradioli metaboloituu pääosin estrioliksi ja estrogeenit erittyvät konjugoituina virtsaan, sappeen ja ulosteeseen. Verenkierrossa estradioli kulkeutuu sitoutuneena proteiineihin (SHBG ja albumiini).

Estradioli on fertiili-ikäisen naisen tärkein estrogeeni. Vaihdevuosien jälkeen estradiolin pitoisuus on pieni ja silloin tärkein estrogeeni on estroni. Fertiili-ikäisillä naisilla estradiolipitoisuus vaihtelee kuukautiskierron mukaan. Kierron alussa pitoisuus on matala, huippupitoisuus on juuri ennen ovulaatiota, jonka jälkeen pitoisuus laskee. Anovulatorisessa kierrossa estradiolin seerumipitoisuus jää matalaksi ja keskisyklin pitoisuuspiikki puuttuu.

Estradiolin pitoisuus on matala primaarisessa ja sekundaarisessa amenorreassa, joihin liittyy hypogonadismi. Munasarjojen granuloosasolutuumorit erittävät usein estradiolia ja eräät testistuumorit voivat erittää sitä. Miehillä estradiolipitoisuudet ovat normaalisti matalia.

Huomautuksia

Aamulla otettujen näytteiden tulokset valmistuvat iltapäivään mennessä. Kiire-määritykset eivät enää ole käytössä. Määritysmenetelmä- ja viitevälimuutos 31.5.2017, tulostaso säilyi ennallaan.

Lapsilla, post-menopausaalisilla naisilla ja miehillä suositellaan käytettäväksi immunologista menetelmää merkittävästi herkempää Seerumin estradioli, lapset -tutkimusta (20823 S -EstdioL), mikäli halutaan matalista estradiolipitoisuuksista (alle 0,10 nmol/l) tarkka kvantitatiivinen vastaus. LC-MS/MS -tekniikalla tehtävän S-EstdioL- tutkimuksen herkkyys on noin 0,01 nmol/l tai parempi.

S-Estdio (1366) tutkimusta EI tule käyttää potilailla, jotka saavat fulvestrant-hoitoa (FASLODEX). Näillä potilailla voidaan sen sijaan käyttää S-EstdioL (20823) (LC-MS/MS) tutkimusta. Fulvestrant voi ristireagoi immunokemiallisen estradioli määrityksen kanssa, mikä voi johtaa virheellisen suuriin S-Estdio-pitoisuuksiin. Fulvestrant on estrogeenin reseptori-antagonisti, jota käytetään rintasyövän hoidossa postmenopausaalisilla potilailla.

Tutkimus S -Estdio päivitetty 17.04.2018 / MA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.04.2018 klo 01:18.