HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Folaatti, punasoluista, paastotilassa

1414 fE-Folaat

Osatutkimukset

B -HKR

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Asiakasneuvonta, puh. 09 471 72579

Yhteyshenkilöt

kemisti Christel Pussinen: christel.pussinenathus.fi / 0504279789 ja lääkäri Anna Lempiäinen: anna.lempiainenathus.fi / 040 6411470

Indikaatiot

Folaatin puutteen epäily. Makrosyyttisen anemian selvittely yhdessä seerumin aktiivisen B12-vitamiinin (holotranskobalamiini) määrityksen kanssa.

Esivalmistelu

12 tunnin paasto

Näyteastia

K2-EDTA-putki 5/3 ml

Näyte

1 ml EDTA -verta, lapset vähintään 0.5 ml. Näytteet suojataan suoralta auringonvalolta, foliota ei tarvitse käyttää. Lähetys mahdollisimman nopeasti. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy jääkaapissa neljä vuorokautta. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan kokoverenä. Jos näyte ei ole perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta, näytteen mukaan liitetään kyseisestä näytteestä määritetty hematokriitti (B -Hkr) -tulos.

Menetelmä

Proteiiniin sitoutumisanalyysi

Tekotiheys

Arkisin (ma-pe)

Tulokset valmiina

3-10 päivän kuluessa.

Viitearvot

kaikki 208 - 972 nmol/l

Tulkinta

Folaatin puute aiheuttaa luuytimessä megaloblastisen kypsymishäiriön, joka voi ilmetä mm. makrosyyttisenä anemiana. Raskauden aikana folaatin puutos altistaa sikiön keskushermoston epämuodostumalle (neuraaliputken sulkeutumishäiriö, spina bifida). Puutteen voi aiheuttaa huonontunut imeytyminen (esim. keliakia, Crohnin tauti, ohutsuoliresektio), puutteellinen ravinto (esim. alkoholismi, lääkkeiden ja huumeiden väärinkäyttö), lisääntynyt tarve (esim. raskaus, imetys, tuberkuloosi, pahanlaatuiset kasvaimet, leukemiat) tai jotkin lääkeaineet (esim. fenytoiini, primidoni, metformiini, sulfasaltsiini, triamtereeni).

Pienentynyt punasolujen (fE-) folaattipitoisuus viittaa joko folaatin tai B12-vitamiinin puutteeseen. Folaatin siirtyminen soluun vaatii B12-vitamiinin läsnäoloa. B12-vitamiinin puutteessa fE-Folaatti voi olla pienentynyt, vaikka seerumipitoisuus olisi normaali tai suurentunut. Makrosyyttisen anemian selvittelyssä on suositeltavaa määrittää samanaikaisesti aktiivinen B12-vitamiini, S-B12-TC2. B12-vitamiinin ja/tai folaatinpuutteen erotusdiagnostiikassa voi olla apua seerumin homokysteiinin ja metyylimalonaatin määrityksestä: Folaatin puutteessa homokysteiinipitoisuus on suurentunut ja metyylimalonaattipitoisuus normaali, kun B12-vitamiinin puutteessa molempien pitoisuudet ovat suurentuneet.

Foolihappotasapainon muutokset heijastuvat ensin seerumin folaattipitoisuuteen (fS-Folaatti). Punasolujen folaattipitoisuus (fE-Folaatti) ei ole niin herkkä mm. ravinnon muutoksille kuin fS-Folaatti, jonka vuoksi fE-Folaatin on katsottu kuvastavan folaatin puutetta fS-folaattia luotettavammin. Kliinisissä tutkimuksissa fE-Folaatin määrittäminen ei ole kuitenkaan tuonut merkittävää etua fS-Folaatin määritykseen verrattuna. fE-Folaattimääritys vaatii esikäsittelyä, joka heikentää toistettavuutta ja lisää kustannuksia. Tämän vuoksi folaatin puutetta epäiltäessä rutiinimäärityksenä suositellaan fS-Folaattia (1,2). Hemodialyysin yhteydessä fE-Folaat antaa seerumimääritystä luotettavamman kuvan foolihappotasapainosta.

Virhelähteet: Retikulosytoosissa (esim. vuoto, hemolyysi, regeneraatio) fE-Folaatti voi olla normaali folaatin puutteesta huolimatta. Pieni hematokriitti voi aiheuttaa virheellisen suuren fE-Folaatti-tuloksen.

Viitteet: 1.Farrell et al. Red cell or serum folate: what to do in clinical practise? Clin Chem Lab Med 2013,51(3):555-569 2.Galloway, Rushworth. Red cell or serum folate? Results from the National Pathology Alliance benchmarking review. J Clin Pathol 2003,56:924-6.

Huomautuksia

Poistettu vertailututkimus. 2.3.2016 / TM

Tutkimus fE-Folaat päivitetty 22.02.2018 / CP

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.04.2018 klo 01:18.