HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Folaatti, seerumista, paastotilassa

1416 fS-Folaat

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Asiakasneuvonta, puh. 09 471 72579

Yhteyshenkilöt

kemisti Christel Pussinen: christel.pussinenathus.fi / 0504279789 ja lääkäri Anna Lempiäinen: anna.lempiainenathus.fi / 040 6411470

Indikaatiot

Folaatin puutteen epäilyn ensisijainen tutkimus. Makrosyyttisen anemian selvittely yhdessä seerumin aktiivisen B-12-vitamiinin (holotranskobalamiini) kanssa.

Esivalmistelu

12 tunnin paasto

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

2 ml paastoseerumia, lapset vähintään 0.5 ml. Näytteet suojataan suoralta auringonvalolta, foliota ei tarvitse käyttää. Hemolysoitunut näyte ei kelpaa, koska punasolujen sisäinen folaattipitoisuus on huomattavasti seerumipitoisuutta suurempi. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy jääkaapissa neljä vuorokautta. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Proteiiniin sitoutumisanalyysi

Tekotiheys

arkisin (ma-pe)

Viitearvot

kaikki 5.3 - 40 nmol/l

Tulkinta

Pienentynyt seerumin folaattipitoisuus (fS-Folaat) viittaa folaatin puutteeseen.

Folaatin puute aiheuttaa megaloblastisen kypsymishäiriön, joka voi ilmetä mm. makrosyyttisenä anemiana. Raskauden aikana folaatin puutos altistaa sikiön epämuodostumalle (neuraaliputken sulkeutumishäiriö, spina bifida). Puutteen voi aiheuttaa huonontunut imeytyminen (esim. keliakia, Crohnin tauti, ohutsuoliresektio), puutteellinen ravinto (esim. alkoholismi, lääkkeiden ja huumeiden väärinkäyttö), lisääntynyt tarve (esim. raskaus, imetys, tuberkuloosi, pahanlaatuiset kasvaimet, leukemiat) tai jotkin lääkeaineet (esim. fenytoiini, primidoni, metformiini, sulfasaltsiini, triamtereeni).

Makrosyyttisen anemian selvittelyssä on suositeltavaa määrittää samanaikaisesti aktiivinen B12-vitamiini, S-B12-TC2. B12-vitamiinin ja/tai folaatinpuutteen erotusdiagnostiikassa voi olla apua seerumin homokysteiinin ja metyylimalonaatin määrityksestä: Folaatin puutteessa homokysteiinipitoisuus on suurentunut ja metyylimalonaattipitoisuus normaali, kun B12-vitamiinin puutteessa molemmat ovat suurentuneet.

Foolihappotasapainon muutokset heijastuvat ensin seerumin folaattipitoisuuteen, kun taas fE-Folaatti ei ole niin herkkä mm. ravinnon muutoksille kuin fS-Folaatti. Tämän vuoksi fE-Folaatin on katsottu kuvastavan folaatin puutetta fS-folaattia luotettavammin. Kliinisissä tutkimuksissa fE-Folaatin määrittäminen ei ole kuitenkaan tuonut merkittävää etua fS-Folaatin määritykseen verrattuna. Folaatin puutetta epäiltäessä rutiinimäärityksi suositellaan fS-Folaattia (1,2). Hemodialyysin yhteydessä fE-Folaatti antaa seerumimääritystä luotettavamman kuvan foolihappotasapainosta.

Virhelähteet: Hemolyysi aiheuttaa virheellisen korkeita tuloksia, joten tutkimusta ei tehdä hemolysoituneesta näytteesta. Tulos voi olla fysiologisesti suurentunut, mikäli näyte otetaan ilman paastoa. Samoin hiljattainen foolihapposubstituutio voi suurentaa pitoisuutta, jolloin mahdollinen puute voi jäädä havaitsematta. Muut folaatit ja foolihappoantagonistit (esim. metotreksaatti, trimetopriimi) voivat aiheuttaa virheellisen suuren tuloksen. Näiden lääkitysten yhteydessä seerumin homokysteiinin määrityksestä voi olla apua.

Viitteet: 1.Farrell et al. Red cell or serum folate: what to do in clinical practise? Clin Chem Lab Med 2013,51(3):555-569 2.Galloway, Rushworth. Red cell or serum folate? Results from the National Pathology Alliance benchmarking review. J Clin Pathol 2003,56:924-6.

Tutkimus fS-Folaat päivitetty 14.02.2018 / PJ

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.04.2018 klo 01:18.