HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Gastriini, seerumista, paastotilassa

1448 fS-Gastr

Tiedustelut

VITA laboratorio, asiakasneuvonta, puh. 045 7734 9040

Yhteyshenkilöt

kemisti Henrik Alfthan: henrik.alfthanathus.fi / (09) 471 74901 / 050 427 1457 ja lääkäri Helene Markkanen: helene.markkanenathus.fi / 050 427 1612

Indikaatiot

Toistuva ventrikkeliulkus, jonka syyksi epäillään gastrinoomaa (Zollinger-Ellisonin oireyhtymä), antrumin G-soluhypertrofian ja atrofisen gastriinin diagnoosi.

Esivalmistelu

Potilaan tulee olla juomatta, syömättä ja tupakoimatta 10 tuntia ennen näytteenottoa. Mahanesteiden erittymiseen vaikuttava lääkitys tulisi lopettaa mikäli mahdollista seuraavasti: 1 viikko ennen näytteenottoa: Lääkeaineet, jotka estävät suolahapon erityksenranitidiini (Esofex, Inside Brus, Ranicur, Ranil, Ranimex, Ranitidin, Ranitidine, Ranixal, Zantac), famotidiini (Famotidin, Pepcid, Pepcidin, Pepcid Duo), Nitsadiini (Nizax), lansopratsoli (Lanzoprazol, Lansoprazole, Lanzo, Zolt), omepratsoli (Losec, Omeparazol) ja muut protonipumpun estäjät (Nexium, Pariet, Somac). 1 vuorokausi ennen näytteenottoa: Lääkeaineet, jotka neutraloivat mahanesteitä, antisidit (Blancid Novum, Gaviscon, Link, Magnesiamaito, Novaluzid, Rennie) ja limakalvon suoja-aineet (Alsucral, Antepsin). Hoitavan lääkärin tulee neuvotella potilaan kanssa lääkityksen keskeyttämisestä.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

2x1 ml (minimi 0.5 ml) paastoseerumia. Geeliputki ei sovellu. Jääkaappikylmä näytteenottoputki! 1 ml seerumia kahteen esijäähdytettyyn putkeen jaettuna (lapset vähintään 0.5 ml).

1) Jääkaappikylmä näytteenottoputki, joka pidetään näytteenottoon asti kylmään geelipussiin kiedottuna. 2) Otetaan verinäyte, sekoitetaan ja siirretään putki takaisin kylmägeeliin tai laitetaan suoraan jääkaappiin (älä käytä jäämurskaa, koska liian kylmässä näyte ei hyydy kunnolla). 3) Seeruminäytteen annetaan hyytyä riittävän pitkään, ja näyte sentrifugoidaan välittömästi sen hyydyttyä. 4) Sentrifugoidaan näyte kylmässä ja erotellaan seerumi kierrekorkilliseen muoviputkeen. 5) Näytteet pakastetaan heti. Säilytys ja lähetys pakastettuna. Näyte ei saa sulaa.

Menetelmä

LIA. Menetelmässä mitataan gastriinin kaikki muodot. Alihankintana teetettävä tutkimus.

Tekotiheys

Kaksi kertaa viikossa.

Viitearvot

kaikki alle 55 pmol/l

Tulkinta

Gastrinoomassa eli Zollinger-Ellisonin oireyhtymässä on gastriinin lepoarvo useimmiten yli 450 pmol/l. Jos taso nousee edelleen stimulaatiokokeissa ja seerumin pepsinogeeni I -pitoisuus on korkea, gastrinoomadiagnoosi on todennäköinen. Arvot, jotka ylittävät 240 pmol/l, ovat gastrinooman suhteen epäilyttäviä. Jos lepoarvot ovat 70-240 pmol/l, on syytä tehdä sekretiinistimulaatiokoe, (Pt-Sekr-R2 3380). Tällöin gastrinoomapotilailla paradoksaalisesti gastriinitaso nousee. Antrumin harvinaisessa G-soluhyperplasiassa esiintyy myös varsin korkeita gastriinin lepoarvoja, mutta stimulaatiokokeissa gastriinitaso nousee vähemmän kuin gastrinoomassa.

Pohjukkaissuolihaavapotilailla ja mahahaavapotilailla gastriinitaso voi olla lievästi kohonnut. Atrofisessa gastriitissa gastriinin lepoarvot ovat useimmiten suuret ja pepsinogeenipitoisuudet pienet. Antasidien käyttö nostaa gastriinieritystä. Pylorusstenoosissa antrumin venyminen nostaa gastriiniarvoja. Gastriiniarvot nousevat myös aterian ja kahvin nauttimisen jälkeen. Varsinkin runsasproteiininen ateria stimuloi gastriinieritystä. Munuaisten vajaatoiminta suurentaa gastriinipitoisuutta. Ateria-koe (kts.alla) ja pepsinogeenimääritys (kts. pepsinogeeni I) täsmentävät tulkintaa.

Ateria-koe: Suoritus: Aamulla otetun paastonäytteen jälkeen potilas syö runsaasti proteiineja sisältävän aterian. Verinäytteitä otetaan tämän jälkeen kahden tunnin ajan 15 min välein (yhteensä 1 paastonäyte+8 rasitusnäytettä). Tulkinta: Ateriarasituksessa saavutetaan gastriinin maksimipitoisuus puolessa tunnissa ja kahden tunnin kuluttua perustaso on palautunut. Sekä terveillä että pohjukkaissuolihaavapotilailla ja G-hyperplasiassa gastriinin eritys stimuloituu voimakkaasti.

Huomautuksia

Näytteen lipeemisyys ja voimakas hemolyysi häiritsevät määritystä. Tiedote 92/2017.Viitearvot 7.11.2017 alkaen: alle 55 pmol/l (alle 115 ng/l).(Aiemmat viitearvot olivat 28.3.2017 alkaen: 6.2-54.8 pmol/l).

Tutkimus fS-Gastr päivitetty 21.11.2017 / HM

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 24.01.2018 klo 00:20.