HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Gastriini, seerumista, paastotilassa

1448 fS-Gastr

Tiedustelut

VITA laboratorio, asiakasneuvonta, puh. 045 7734 9040

Yhteyshenkilöt

kemisti Henrik Alfthan: henrik.alfthanathus.fi / (09) 471 74901 / 050 427 1457 ja lääkäri Helene Markkanen: helene.markkanenathus.fi / 050 427 1612

Indikaatiot

Toistuva ventrikkeliulkus, jonka syyksi epäillään gastrinoomaa (Zollinger-Ellisonin oireyhtymä), antrumin G-soluhypertrofian ja atrofisen gastriinin diagnoosi.

Esivalmistelu

Potilaan tulee olla juomatta, syömättä ja tupakoimatta 10 tuntia ennen näytteenottoa. Mahanesteiden erittymiseen vaikuttava lääkitys tulisi lopettaa mikäli mahdollista seuraavasti: 1 viikko ennen näytteenottoa: Lääkeaineet, jotka estävät suolahapon erityksen, ranitidiini (Esofex, Inside Brus, Ranicur, Ranil, Ranimex, Ranitidin, Ranitidine, Ranixal, Zantac), famotidiini (Famotidin, Pepcid, Pepcidin, Pepcid Duo), nitsadiini (Nizax), lansopratsoli (Lanzoprazol, Lansoprazole, Lanzo, Zolt), omepratsoli (Losec, Omeparazol) ja muut protonipumpun estäjät (Nexium, Pariet, Somac). 1 vuorokausi ennen näytteenottoa: Lääkeaineet, jotka neutraloivat mahanesteitä, antisidit (Balancid Novum, Gaviscon, Link, Magnesiamaito, Novaluzid, Rennie) ja limakalvon suoja-aineet (Alsucral, Antepsin). Hoitavan lääkärin tulee neuvotella potilaan kanssa lääkityksen keskeyttämisestä.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

2x1 ml (minimi 0.5 ml) paastoseerumia. Geeliputki ei sovellu. Jääkaappikylmä näytteenottoputki! 1 ml seerumia kahteen esijäähdytettyyn putkeen jaettuna (lapset vähintään 0.5 ml).

1) Jääkaappikylmä näytteenottoputki, joka pidetään näytteenottoon asti kylmään geelipussiin kiedottuna. 2) Otetaan verinäyte, sekoitetaan ja siirretään putki takaisin kylmägeeliin tai laitetaan suoraan jääkaappiin (älä käytä jäämurskaa, koska liian kylmässä näyte ei hyydy kunnolla). 3) Seeruminäytteen annetaan hyytyä riittävän pitkään, ja näyte sentrifugoidaan välittömästi sen hyydyttyä. 4) Sentrifugoidaan näyte kylmässä ja erotellaan seerumi kierrekorkilliseen muoviputkeen. 5) Näytteet pakastetaan heti. Säilytys ja lähetys pakastettuna. Näyte ei saa sulaa.

Menetelmä

LIA. Menetelmässä mitataan gastriinin kaikki muodot. Alihankintana teetettävä tutkimus.

Tekotiheys

Kaksi kertaa viikossa.

Viitearvot

kaikki alle 55 pmol/l

Tulkinta

Gastriini on mahalaukun antrumin G-solujen ja pohjukkaisuolen yläosan tuottama peptidihormoni, joka kiihdyttää mahalaukun suolahapon ja pepsiinin eritystä, haimanesteen eritystä ja mahalaukun sekä suolen liikettä. Gastriini esiintyy 34 aminohappoa (G34) sisältävänä big gatrin- ja 17 aminohappoa sisältävänä (G17) little gastrin-muodoissa, joista on vielä useampia alamuotoja. Riippuen määritysmenetelmästä eri muodot voivat olla immunoreaktiivisia ja tulla mitatuiksi. Valtaosa verenkierrossa mitattavasta gastriinista on yleensä G17-muotoa.

Gastriinin suurimmat pitoisuudet ovat mahalaukun antrumin limakalvolla ja pohjukkaissuolen yläosassa. Vagaalinen hermoärsytys, mahan alkalinen pH, kahvin juonti ja aterioinnin seurauksena muodostuvat proteiinien hajoamistuotteet stimuloivat gastriinin eritystä. Nopeammin verenkierrossa nousee G17-muoto ja G34-muodon huippupitoisuus on korkeampi ja tulee sen jälkeen.

Vastasynyneillä ja imeväisillä seerumin gastriinipitoisuudet ovat normaalisti noin kaksinkertaisia verrattuna vanhempien lasten ja aikuisten viitearvoihin. Vastasyntyneen seerumin gastriini on fetaalista alkuperää. "Neonataaliin hypergastrinemiaan" ei liity poikkeavaa vatsahapon eritystä. Gastriinipitoisuudet laskevat iän mukana. Lasten seerumin gastriinipitoisuuksiin vaikuttaa myös näytteenottoa edeltävän paaston pituus. Matalampia (-30%) gastriinitasoja nähdään yli 8 tunnin paaston jälkeen verrattuna lyhyeen, 3-4 tunnin paastoon.

Korkeita gastriinipitoisuuksia tavataan gastrinooman yhteydessä (Zollinger-Ellisonin oireyhtymä). Basaaliarvo on gastrinooman yhteydessä usein hyvin korkea, tavallisesti yli 450 pmol/l. Jos stimulaatiokokeen seurauksena gastriinipitoisuus kohoaa edelleen ja pepsinogeeni I:n pitoisuus on korkea, on löydös todennäköisesti gastrinooma. Pitoisuudet, jotka ylittävät 240 pmol/l ovat gastrinooman suhteen suspekteja. Pitoisuusalueella 70-240 pmol/l suositellaan varmistukseksi sekretiinistimulaatiokoetta (Pt-Sekr-R2 3380), jossa gastrinoomapotilailla gastriinin pitoisuudessa nähdään voimakas nousu (yli 100-200 pmol/l).

Mahalaukun G-soluhyperplasiassa gastriinin basaalipitoisuudet ovat korkeita, mutta stimulaatiokokeissa nousu on vähäisempi kuin gastrinoomatapauksissa.

Pohjukkaissuolen ulkustaudissa gastriinin basaalipitoisuudet ovat usein normaaleja tai vain lievästi kohonneita, mutta stimulaatiokokeissa gastriinin eritys nousee.

Gastriinin pitoisuus on lisääntynyt pernisiöösissä anemiassa (B12-vitamiinipuutos) ja kroonisessa gastriitissa, jossa mahahapon eritys on alentunut ja sen estovaikutus gastriinin eritykseen puuttuu. Atrofisessa gastriitissa nähdään tyypillisesti alhainen pepsinogeenin pitoisuus ja gastriini on koholla.

Vagotomian seurauksena mahahapon erityksen lasku aiheuttaa gastriinin nousun. Mahalaukun ulkuksen yhteydessä gastriinin pitoisuus voi olla koholla ja stimulaatiovaste aterialle on lisääntynyt. Kohonneita gastriinipitoisuuksia nähdään myös munuaisten vajaatoiminnassa (uremia, kohonnut krea), hypertyreoosissa sekä antasidien käytön yhteydessä.

Ateriakoe ja pepsinogeenimääritys (pepsinogeeni I) lisäävät gastriinimäärityksen diagnostista osuvuutta. Ateria-koe: Aamulla otetun paastonäytteen jälkeen potilas syö runsaasti proteiineja sisältävän aterian. Verinäytteitä otetaan tämän jälkeen kahden tunnin ajan 15 min välein (yhteensä 1 paastonäyte+8 rasitusnäytettä). Tulkinta: Ateriarasituksessa saavutetaan gastriinin maksimipitoisuus puolessa tunnissa ja kahden tunnin kuluttua perustaso on palautunut. Sekä terveillä että pohjukkaissuolihaavapotilailla ja G-hyperplasiassa gastriinin eritys stimuloituu voimakkaasti.

Huomautuksia

Näytteen lipeemisyys ja voimakas hemolyysi häiritsevät määritystä. Tiedote 92/2017.Viitearvot 7.11.2017 alkaen: alle 55 pmol/l (alle 115 ng/l).(Aiemmat viitearvot olivat 28.3.2017 alkaen: 6.2-54.8 pmol/l).

Tutkimus fS-Gastr päivitetty 06.03.2018 / HM

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.04.2018 klo 01:18.