HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Hydroksi-indolyyliasetaatti (5-), vuorokausivirtsasta

1637 dU-5HIAA

Tiedustelut

Synlab Finland Oy, Asiakasneuvonta puh. 020 734 1550

Yhteyshenkilöt

kemisti Leena Lindstedt: leena.lindstedtathus.fi / 050-4286646 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Esivalmistelu

Potilas ei saa nauttia serotoniinia tai sen esiasteita sisältävien ravintoaineita vähintään kolme (3) vuorokautta ennen virtsakeräystä. Tänä aikana ei saa syödä avokadoa, banaania, luumua, kiiviä, ananasta, greippiä, meloneita, taatelia, munakoisoa, tomaattia, tomaattivalmisteita, homejuustoa tai pähkinöitä.

Hoitava lääkäri antaa potilaalle ohjeet mahdollisesta lääkityksen keskeyttämisestä ennen tutkimusta. Vääriä positiivisia tuloksia voi aiheuttaa parasetamoli, fluorourasiili, melfalaani ja metysergidi. Vääriä negatiivisia tuloksia voi aiheuttaa trisykliset antidepressantit, klooripromatsiini, hepariini, imipramiini, isoniatsidi, levodopa, metyylidopa, MAO-inhibiittorit ja fenotiatsiinit. Salatsosulfapyriiniä, 5-aminosalisyylihappoa ja sulfatsiinia sisältävät lääkeaineet häiritsevät määritystä. Lääkitystä koskevissa asioissa potilaan tulee aina keskustella hoitavan lääkärinsä kanssa.

Näyteastia

Muoviputki 10 ml

Näyte

Hyvin sekoitetusta ja mitatusta vuorokausivirtsasta lähetetään 10 ml tutkittavaksi. Vuorokausivirtsan tilavuus on ilmoitettava. Virtsankeräysastiaan lisätään 5 ml 6 mol/l suolahappoa säilöntäaineeksi keräyksen alussa. Keräyksen puolivälissä tai lopussa lisätään toiset 5 ml 6 mol/l suolahappoa. Mikäli virtsaa erittyy kovin vähän (100 ml tai alle), ei toista suolahappolisäystä tehdä. Keräysastia säilytetään viileässä koko keräyksen ajan. Näyte säilyy jääkaapissa viisi vuorokautta, lähetys huoneenlämpöisenä. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan, jolloin myös lähetys pakastettuna.

Menetelmä

HPLC esipuhdistuksen jälkeen. Alihankintana teetettävä tutkimus.

Tekotiheys

Kolme kertaa viikossa

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Viitearvot

kaikki 10.5 - 47.1 umol/vrk

Tulkinta

Viitevälimuutos 21.12.17. Aikaisempi viiteväli 10 - 42 µmol/vrk

Hydroksi-indolyyliasetaatti (5-) (5HIAA) on serotoniinin (5- HT) tärkein virtsaan erittyvä metaboliitti, joten sen määrä kuvastaa serotoniinivaikutusta elimistössä. Serotoniinia on runsaasti suoliston ja keuhkoputkien seinämien kromaffiinisoluissa sekä trombosyyteissä. 5HIAA-eritys on kohonnut karsinoidisyndroomassa. Eritys saattaa olla intermittoivaa ja vaihtelut päivästä toiseen huomattaviakin.

Huomautuksia

Alihankintalaboratorio ja viitevälimuutos 21.12.17.

Samasta keräysvirtsasta voidaan määrittää myös dU-MOMA, KL 2345; dU-MetNor, KL 2337 ja dU-HVA, KL 1634. Jokaiselle näytteelle on otettava oma putki.

Tutkimus dU-5HIAA päivitetty 10.01.2018 / MA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 16.03.2018 klo 01:22.