HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Hepatiitti C-virus, nukleiinihappo (kvant)

1721 S -HCVNh

Tiedustelut

Virologian ja immunologian osasto, virologian yksikkö, puh. (09) 471 73117.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Maija Lappalainen: maija.lappalainenathus.fi / 040 838 4004 ja lääkäri Satu Kurkela: satu.kurkelaathus.fi / 050 428 4183

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Hepatiitti C -viruksen seerumin/plasman RNA-pitoisuuden määrittäminen hoitopäätöstä tehtäessä ja lääkehoidon tehoa arvioitaessa.

Näyteastia

Seerumiputki 7 ml

Näyte

3 ml seerumia tai EDTA-plasmaa (plasma täytyy erottaa 6 tunnin sisällä näytteenotosta). Erotetun plasman tulee olla tutkivassa laboratoriossa 5 vrk:n sisällä, jolloin säilytys ja kuljetus on +4 asteessa. Jos näytteen lähetys viivästyy, on se pakastettava ja kuljetettava pakastettuna. HUS-alueen näytteet (säännöllinen kuljetus päivittäin) voidaan lähettää huoneenlämpöisinä.

Menetelmä

Hepatiitti C -viruksen RNA:n määrittäminen kvantitatiivisella, reaaliaikaisella polymeraasiketjureaktiomenetelmällä. Testin detektiokynnys on testivalmistajan ilmoituksen mukaisesti 15 IU/ml. Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

1-2 kertaa viikossa

Tulokset valmiina

3-7 työpäivän aikana.

Tulkinta

Hepatiitti C -viruksen määrä seerumissa/plasmassa vaihtelee huomattavasti paitsi yksilöstä toiseen, myös samalla potilaalla. Ennen mahdollisen lääkehoidon aloitusta RNA-pitoisuus tulisi tarkistaa kaksi kertaa lähtötason varmentamiseksi. Hoidon tehoa seurattaessa yli kolminkertaiset muutokset RNA-pitoisuuksissa ovat merkittäviä.

Tutkimus S -HCVNh päivitetty 01.12.2015 / LM

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.04.2018 klo 01:18.