HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Toksoplasma, nukleiinihappo (kval)

1730 -ToxoNhO

Tiedustelut

Virologian ja immunologian osasto, virologian yksikkö, puh. (09) 471 73117.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Maija Lappalainen: maija.lappalainenathus.fi / 040 838 4004 ja sairaalamikrobiologi Laura Mannonen: laura.mannonenathus.fi / 040 838 4009

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Raskaudenaikaisen primaarin toksoplasmainfektion yhteydessä antenataalidiagnostiikka;sikiön toksoplasmainfektioepäily (kongenitaalinen toksoplasmoosi); immunosuppressiopotilaiden infektioepäilyt, kuten meningoenkefaliitti, pneumonia ja kardiitti.

Näyte

VERINÄYTE: n. 5 ml kokoverta EDTA- tai sitraattiputkessa. LIKVORINÄYTE: 0.5-1 ml likvoria tehdaspuhtaassa kierrekorkillisessa muoviputkessa. LAPSIVESINÄYTE: 5-10 ml tehdaspuhtaassa kierrekorkillisessa muoviputkessa tai näytteenottoruiskussa. BAL-NÄYTE: n. 5ml BAL-nestettä tehdaspuhtaassa, kierrekorkillisessa muoviputkessa tai - purkissa. KUDOSPALAT JA RUUMIINAVAUSNÄYTTEET: muutaman kuutiomillimetrin pala tehdaspuhtaassa muoviputkessa, esim. keittosuolataitokseen käärittynä. Hyvin pienet kudospalat on syytä upottaa keittosuolaliuokseen. HUOM! Seerumi tai plasma eivät sovellu toksoplasman nukleiinihappo-osoitukseen.

Näytteet toimitetaan laboratorioon välittömästi näytteenottopäivänä. Lyhytaikainen säilytys (1-3 vrk) jääkaappilämpötilassa, muutoin säilytettävä ja lähetettävä pakastettuna. HUOM! BAL- ja lapsivesinäytettä ei saa pakastaa.

Menetelmä

Reaaliaikainen polymeraasiketjureaktio (reaaliaikainen PCR).

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

Noin viikon kuluttua näytteen saapumisesta laboratorioon.

Tulkinta

Tulos annetaan joko positiivisena tai negatiivisena, ja tuloksesta annetaan tarpeen mukaan lausunto.

Tutkimus -ToxoNhO päivitetty 21.03.2017 / LM

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 17.01.2018 klo 00:21.