HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Chlamydia trachomatis, vasta-aineet

1737 S -ChtrAb

Osatutkimukset

S -ChtrAbA ja S -ChtrAbG

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Klamydia ja Komplementti -työpiste, puh. 040 838 4012

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mirja Puolakkainen: mirja.puolakkainenathus.fi / 050 551 2006 ja sairaalamikrobiologi Laura Mannonen: laura.mannonenathus.fi / 040 838 4009

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Chlamydia trachomatis -infektiossa on vasta- ainemäärityksestä apua epäiltäessä infektiokomplikaatioita eikä se sovellu tavanomaisten uretriittien tai servisiittien diagnostiikkaan. Pinnallisissa veneerisissä infektioissa tulee käyttää nukleiinihappo-osoitusmenetelmää (-ChtrNhO, U- ChtrNhO).

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Seeruminäyte 0,5 - 1 ml, vastasyntyneillä vähintään 0,2 ml. II-näyte tarpeen mukaan. Näytekuljetus huoneenlämmössä.

Menetelmä

Mikroimmunofluoresenssi (MIF). Näytteestä määritetään IgG-, IgM- ja IgA-luokan vasta-aineet. IgA-luokan vasta-aineiden merkittävät titterit ilmoitetaan tuloksen lausunnossa.

Chlamydia trachomatis LGV-infektioepäilyssä katso tutkimus CtJtNhO.

Tekotiheys

3-4 päivänä viikossa

Tulokset valmiina

3 - 5 työpäivän kuluttua näytteen saapumisesta laboratorioon.

Tulkinta

Tuloksista annetaan aina lausunto, jota varten on välttämätöntä tietää potilaan taudinkuva. Positiivinen IgM-löydös on merkki tuoreesta tai äskettäin (alle 6 kk) sairastetusta klamydiainfektiosta. IgG-vasta-aineiden nelinkertainen tai sitä suurempi nousu on aina merkki tuoreesta infektiosta. Korkea IgG-titteri saattaa viitata tuoreeseen tai äskettäiseen infektioon. Akuutissa infektiossa todetaan usein IgA-vaste ja kroonisessa infektiossa tavataan usein jatkuvasti koholla olevia IgA-luokan vasta-aineita. Merkitsevästi korkeasta IgA-tuloksesta annetaan lausunto. Mikäli aikuisella potilaalla ei ole todettavia vasta-aineita ja hänen systeemiseen klamydiainfektioon sopiva oireilunsa on alkanut jo pari viikkoa aikaisemmin, tulos puhuu C. trachomatis -infektiota vastaan. Pienillä lapsilla vasta-aineiden muodostuminen voi kuitenkin viedä kuukausia. Vastasyntyneen C.trachomatis -pneumoniitissa positiivinen IgM-tulos on aina hoitoindikaatio, myös lapsen vanhemmille. Korkeita IgM-löydöksiä tavataan imeväisten C.trachomatis -pneumoniitissa, mutta vain harvoin silmäinfektioissa. Komplisoituneessa C.trachomatis -genitaali-infektiossa (PID, perihepatiitti, steriili peritoniitti, epididymiitti, reaktiivinen artriitti) esiintyy kohonneita vasta-ainetittereitä. Infertiliteetissä kohonneet C.trachomatis -vasta-ainetitterit viittaavat munatorvivaurioihin.

Tutkimus S -ChtrAb päivitetty 17.01.2017 / LM

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 23.04.2018 klo 01:17.