HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Giardia/Cryptosporidium, antigeenit ulosteesta

17748 F -GiCrAg

Osatutkimukset

F -CrypAg ja F -GiarAg

Tiedustelut

Parasitologian yksikkö, puh.(09 471 75992

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Anne-Marie Kerttula: anne-marie.kerttulaathus.fi / 050 428 6601 ja lääkäri Nathalie Friberg: nathalie.fribergathus.fi / 050-4286876

Lähete

Bakteriologian tutkimukset

Indikaatiot

Ulosteen Giardia- ja Cryptosporidium -antigeenitutkimusta suositellaan, jos toistuvista formaliiniulostenäytteistä (Ks. F -Para-O ja F -CrypVr) ei ole löytynyt epäillyn suoliston alkueläininfektion kystia ja potilaalla on krooninen suolen toimintahäiriö, pitkään jatkuneita suolisto-oireita tai malabsorptio. Antigeeninosoitus on F -Para-O -tutkimusta herkempi Giardian ja Cryptosporidiumin havaitsemiseksi, mutta F -GiCrAg -tutkimuksessa ei havaita esim. Entamoeba histolyticaa, Dientamoeba fragilista, Cyclosporaa, Isosporaa tai matoinfektioiden aiheuttajia.

Näyte

Ulostenäyte 10% formaliinissa: Pikkusormen kokoinen nokare ulostetta vellitetään hyvin 10% formaliiniin.

Sekoitussuhteet: 1 osa kiinteää ulostetta + 5 osaa 10% formaliinia. Nestemäistä ulostetta 1 osa ja 1-2 osaa 10% formaliinia. Näyte lähetetään kierrekorkillisessa ja tiiviissä astiassa. Näyte ei saa jäätyä.

Samasta näytteestä voidaan tarvittaessa eri pyynnöstä tutkia myös ulosteen parasiitit (F -Para-O ja F -CrypVr).

Menetelmä

Giardia- ja Cryptosporidium-antigeenien kvalitatiivinen määrittäminen mikrokuoppalevyllä entsyymi-immunomenetelmällä (EIA) ulostenäytteestä.

Tekotiheys

Viikottain

Tulokset valmiina

6 työpäivän aikana.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen. Löydöksistä annetaan lausunto.

Huomautuksia

F -Para-O ja F -CrypVr ovat perustutkimuksia, jotka tulisi toistetusti tutkia ennen F -GiCrAg -tutkimusta, koska kyseisillä perustutkimuksilla löytyvät myös monet muut keskeiset suolistoparasiitit. Parasiittien erittyminen ulosteeseen on ajoittaista, joten parasiittitautien poissulkemiseksi suositellaan otettavaksi useita F -Para-O -näytteitä (3-5 kpl muutaman päivän välein). Huom! F-GiCrAg-tutkimuksen voi korvata alkueläinten nukleiinihapon osoitustutkimuksella F-ParaNhO (Kl. 6375), katso tarkemmat ohjeet ko. tutkimuksen kohdalta.

Tutkimus F -GiCrAg päivitetty 14.02.2018 / AMK

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 16.03.2018 klo 01:22.