HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Puumalavirus, vasta-aineet

1775 S -PuumAb

Osatutkimukset

S -PuumAbG, S -PuumAbM ja S -PuumAvi

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Virologian ja immunologian erikoistutkimukset, p.050 427 2164

Päivystyksenä tehtävistä tutkimuksista on soitettava etukäteen laboratorioon: Arkisin ma-pe klo 8.00 - 15.00 puh. 050 427 2164. Arkisin klo 15.00 - 8.00, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä puh. 040 837 4010

Yhteyshenkilöt

sairaalamikrobiologi Hannimari Kallio-Kokko: hannimari.kallio-kokkoathus.fi / 050 427 0476, lääkäri Olli Vapalahti: olli.vapalahtiathelsinki.fi / 040 838 4015 ja sairaalamikrobiologi Annemarjut Jääskeläinen: annemarjut.jaaskelainenathus.fi / 0504288017

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Myyräkuume (nephropatia epidemica) -epäily. Taudin aiheuttaa infektoituneen metsämyyrän eritteistä tarttuva puumalavirus; oireina äkillinen kuume, selkäkipu, vatsakivut, pahoinvointi, virtsamäärän vaihtelut, joskus näköhäiriöt. Kyseessä on yleisinfektio, johon usein liittyy munuaisten vajaatoiminta, mutta joskus myös esim. enkefaliitti, nivel- tai keuhko-oireet.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia. Akuuttivaiheen seerumi tulee lähettää heti tutkittavaksi. II-näytettä suositellaan, mikäli oireiden alkamisesta on alle viikko, eikä vasta-aineita ole I-näytteessä osoitettavissa. Tutkimus voidaan tehdä myös likvorista, jolloin tutkimuspyyntönä Li-ZoonVAb (20679).

Menetelmä

Tutkimuspaketti. Immunofluoresenssi. Entsyymi-immunomenetelmä (EIA). Immunokromatografia. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Etelä-Karjalan laboratoriossa). IgM-tutkimus EIA-tekniikalla, IgG-vasta-ainetutkimus immunofluoresenssitekniikalla, antigeenina asetonifiksoidut puumalavirus-infektoidut Vero-solut. Tarvittaessa voidaan tehdä myös IgG:n aviditeettitutkimus. Päivystysaikaan voidaan tehdä puumalavirus-IgM-tutkimus immunokromatografia-tekniikalla, tulos varmistetaan seuraavana arkipäivänä EIA-tekniikalla tehtävällä IgM-tutkimuksella ja immunofluoresenssitekniikalla tehtävällä IgG-tutkimuksella.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Työpäivinä (ma-pe)

Tulokset valmiina

1(-2) työpäivän aikana

Tulkinta

Myyräkuumeen akuutissa vaiheessa puumalavirus-IgM on lähes aina positiivinen ja lisäksi IgG-vasta-aineita esiintyy vain viruksen nukleokapsidiproteiinille. Nämä IgG-vasta-aineet antavat diagnostisen granulaisen fluoresenssikuvion. Toipilasvaiheessa ja sen jälkeen IgG-vasta-aineita on myös viruksen glykoproteiineille, näiden antama fluoresenssikuvio on diffuusi. IgM-vasta-ainetesti on positiivinen noin 3 kk ajan sairastumisesta. Myyräkuumeessa on IgM- ja IgG-luokan vasta-aineita osoitettavissa yleensä jo ensimmäisessä oireiden alkamisen jälkeen otetussa näytteessä. Pienellä osalla potilaista (<4%:lla) serokonversio saattaa viivästyä, niinpä <7 vrk taudin alusta otetun näytteen negatiivinen tulos on syytä tarvittaessa varmistaa lähettämällä pari päivää myöhemmin uusintanäyte. Lähetteeseen tulisi aina merkitä sairastumispäivä, tämä varmentaa ja tarkentaa vastauksen yhteydessä annettavaa lausuntoa.

Huomautuksia

Puumalavirusinfektio on yleinen kautta maan, erityisesti Järvi-Suomessa. Vuosittain todetaan n. 1000-3200 serologisesti diagnosoitua tapausta, eniten marras-tammikuussa (kaupunkiväestöllä kesälomakauden jälkeen elokuussa). Subkliinisiä ja diagnosoimattomia infektioita on silti ilmeisesti runsaasti. IgG-vasta-aineita löytyy vuosikymmeniä infektion jälkeen. Maamme väestön vasta- aineprevalenssi on noin 5%, paikoitellen jopa yli 20%. Erikseen sovittaessa (esim. matkustusanamneesin perusteella) näyte voidaan tutkia myös muilla hantavirusantigeeneilla (esim. Dobrava), jolloin käytetään tutkimuspyyntöä S-ZoonVAb, KL 20679.

Huom! S-PuumAb-tutkimuksen IgM-osatutkimus voidaan tehdä myös päivystyksenä, tällöin S-PuumAb-tutkimuksen tilaaminen vaatii aina etukäteisyhteydenoton puhelimitse joko zoonoosivirus-laboratorioon p. 050 427 2164 (virka-aikaan) tai virologian ja immunologian A-hoitajalle p. 040 873 4010 (päivystysaikaan).

Tutkimus S -PuumAb päivitetty 23.05.2023 / AJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 29.03.2024 klo 00:41.