HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Kudostransglutaminaasi, IgA-vasta-aineet

1885 S -tTGAbA

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Phadia-työpiste, puh. 050 513 0951

Yhteyshenkilöt

sairaalamikrobiologi Raisa Loginov: raisa.loginovathus.fi / 050 4279759 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Lähete

Immunologiset tutkimukset

Indikaatiot

Ensisijainen tutkimus keliakian ja ihokeliakian (DH) diagnostiikassa ja hoidon seurannassa. Keliakian seulontaan suositellaan ensisijaisesti S-KeliSeu- seulontatutkimuspakettia, joka sisältää IgA-luokan transglutaminaasivasta-ainemäärityksen lisäksi seerumin kokonais-IgA määrityksen (IgA-puutteisilta potilailta tutkitaan S-tTGAbG).

S -tTGAbA (1885) ja S -tTGAbG (1886)pyydetään erillisinä tutkimuksina.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

0.5 ml seerumia. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy jääkaapissa viikonlopun yli. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Fluoroentsyymi-immunomenetelmä (FEIA). Akkreditoitu menetelmä. Rekombinanttitekniikalla valmistettu ihmisen kudostransglutaminaasia antigeenina käyttävä menetelmä.

Tekotiheys

Päivittäin (ma-pe)

Tulokset valmiina

IgA: 3-5 työpäivän aikana

Viitearvot

kaikki alle 7 U/ml

Tulkinta

Viitearvot:

             S -tTGAbA:    S -tTGAbG:
  Normaali       <7  U/ml    <10  U/ml
  Raja-arvoinen     7-13 U/ml    10-15 U/ml
  Positiivinen     >13 U/ml    >15  U/ml

Tyypin II kudostransglutaminaasi (tTG) (ja/tai sen tuottamat antigeeniset epitoopit) on osoittautunut keliakialle ja ihokeliakian (dermatitis herpetiformis) enteropatialle tyypillisten endomysium-vasta-aineiden autoantigeeniksi. IgA-luokan tTG-vasta-aineet ovat aktiivin keliakian herkkä ilmaisin.

Tampereen keliakialaboratoriossa tehdyssä tutkimuksessa (Sulkanen et al. Gastroeneterology 118: 1322, 1998) menetelmä osoittautui herkäksi (95%) ja spesifiseksi (94%) hoitamattoman keliakian diagnostiikassa. IgG-luokan vasta-ainetutkimus on yleensä tarpeellinen vain IgA-puutteisilta.

tTGAb-testi on spesifisempi kuin gliadiinivasta-ainetutkimus ja toimii keliakian diagnostiikassa yhtä hyvin kuin endomysiumvasta- ainetutkimus. Se on vapaa immunofluoresenssitutkimuksia rasittavista tulkintaongelmista. Kuitenkin joidenkin harvojen potilaiden kohdalla endomysium- ja kudostransglutaminaasitestit eivät ole yhtäaikaisesti positiivisia, joten ne jossain määrin täydentävät toisiaan ja nostavat seulonnan herkkyystasoa.

Ks. myös Endomysium- ja Gliadiinipeptidivasta-ainetutkimukset.

Huomautuksia

Tutkimukset pyydetään erillisinä: S -tTGAbA, Kudostransglutaminaasi,IgA-vasta-aineet (KLnro 1885) ja S-tTGAbG, Kudostransglutaminaasi, IgG- vasta-aineet (KLnro 1886)

Tutkimus S -tTGAbA päivitetty 22.08.2017 / ILL

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 22.03.2018 klo 01:21.