HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Schistosoma, virtsasta

1936 U -Schi-O

Tiedustelut

Parasitologian laboratorio, puh (09) 471 75992

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Katariina Pekkanen: katariina.pekkanenathus.fi / 0504272715 ja lääkäri Nathalie Friberg: nathalie.fribergathus.fi / 050-428 6876

Lähete

Bakteriologian tutkimukset

Indikaatiot

Schistosoma haematobium -infektion (bilhartsian) epäily endeemisellä alueella tapahtuneen makeavesialtistuksen jälkeen. Lisääntynyt virtsaamistarve, dysuria, hematuria virtsaamisen loppuvaiheessa.

Näyteastia

Muovipullo 100 ml

Näyte

-Näytteenä käytetään päivävirtsanäytettä (klo 10:00-14:00 aikaan otettu), joka on ollut rakossa vähintään neljä tuntia. Näytteen ei tarvitse olla puhtaasti laskettua virtsaa.

-Fyysinen rasitus, kuten esimerkiksi portaiden kävely ja hyppiminen, voi edesauttaa munien irtoamista virtsarakon ja virtsateiden limakalvoilta.

-Kerätään koko virtsamäärä ja etenkin viimeiset virtsapisarat, joissa munien tiheys on suurin.

Mikäli virtsamäärä on suurempi kuin 100 ml, näytettä seisotetaan 30 min ja siitä kaadetaan ylin kerros pois niin, että jäljelle jää n.100 ml.

Kun näyte voidaan toimittaa parasitologian yksikköön saman päivän aikana klo 15 mennessä: 100ml näyte (esim. kahdessa 50ml putkessa) toimitetaan valolta suojattuna mahdollisimman nopeasti parasitologian yksikköön. Mikäli näyte saapuu tutkittavaksi kolmen tunnin kuluessa näytteenotosta, voidaan siitä tarvittaessa selvittää munien viabiliteetti (elävät munat ovat merkki aktiivisesta Schistosoma-infektiosta).

Kun näytettä ei voida toimittaa parasitologian yksikköön saman päivän aikana: 100ml näyte jaetaan kahteen 50 ml:n putkeen. Putket sentrifugoidaan (10 min, 700 x g). Sentrifugoinnin jälkeen kaadetaan varovasti päällimmäinen neste putkista pois ja jätetään pohjalla olevaa virtsaa ja sakkaa n. 10 ml verran. Kumpaankin putkeen lisätään 10% formaliinia suhteessa 1:1 (esim. 10 ml virtsaa + 10 ml formaliinia). Käsitelty näyte säilytetään jääkaapissa ja voidaan lähettää huoneenlämpöisenä tutkivaan laboratorioon. HUOM! Merkitse putkiin, onko formaliinia lisätty.

Menetelmä

Mikroskopointi, tarvittaessa erikoiskonsentroinnin jälkeen.

Tekotiheys

Arkisin (ma-pe)

Tulokset valmiina

Kahden työpäivän aikana.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen. Löydöksistä annetaan lausunto.

Huomautuksia

Jos on vahva epäily ja tulos jää negatiiviseksi, otetaan lisänäytteitä. Munia löytyy virtsasta vasta n. 3 kk:n kuluttua altistuksesta

Mikäli kyseessä on lievä, krooninen tai oireeton infektio, voidaan Schistosoman munia etsiä myös rektum- tai virtsarakkobiopsia-näytteistä, ks. Schistosoma, limakalvosta. Vasta-ainemäärityksen osalta ks. Parasiitti, vasta-aineet ja Matovasta-aineet eosinofiliapotilaalta (S -MatoAb).

Tutkimus U -Schi-O päivitetty 10.11.2023 / AN

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 29.03.2024 klo 00:41.