HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Partikkelien peruslaskenta, virtsasta

1940 U -Sakka

Tiedustelut

HUSLAB-talo, K1 erillissaareke, (09) 471 75344

Yhteyshenkilöt

lääkäri Timo Kouri: timo.kouriathus.fi / 050 427 1252

Indikaatiot

Virtsan solujen peruserittely.

Esivalmistelu

Puhtaasti laskettua keskisuihkuvirtsaa. Näyte voidaan ottaa myös esim. katetrista tai rakkopunktiolla. Katso erillinen näytteenotto-ohje.

Näyteastia

Muoviputki 10 ml

Näyte

10 ml virtsaa muoviputkeen tai säilöntäaineelliseen putkeen(Virtsaputki BD säilöntäaine). Tavalliseen muoviputkeen laitettu näyte tutkitaan puolen tunnin kuluessa näytteenotosta tai jäähdytetään välittömästi laittamalla näyte jääkaappiin, jäähauteeseen tai kylmäkuljetus-pakkaukseen. Jäähdytetty näyte on tutkittava neljän tunnin kuluessa näytteenotosta. Säilöntäaineellisessa vakuumiputkessa näyte säilyy 1 vrk +20 C:ssa ja 3 vrk jääkaapissa. Säilöntäaineellisessa putkessa ehdoton miniminäytemäärä 10 ml:n putkessa on 5 ml ja ja 4 ml:n putkessa 2,5 ml. Mikäli näytettä on vähemmän, ei näytettä tehdä, vaan vastaukseksi annetaan: "Näyte riittämätön".

Menetelmä

Partikkelilaskenta sentrifugoidusta ja Sternheimerin supravitaalivärillä värjätystä näytteestä mikroskoopilla tai kammiolaskenta värjäämättömästä näytteestä.

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Tulkinta

Viitearvot soveltuvat vain vakioituihin näytteisiin. Vakioidussa aamunäytteessä on enintään 1 - 2 erytrosyyttiä/näkökenttä, 2 - 4 leukosyyttiä/näkökenttä ja 1 - 2 levyepiteelisolua/näkökenttä. Muita epiteelisoluja ei esiinny, ei myöskään bakteereja tai muita mikrobeja eikä yleensä lieriöitä. Virtsan partikkeleista tunnistetaan perustasolla erytrosyytit, leukosyytit, epiteelisolut, lieriöt, bakteerit ja muut mikrobit (hiiva). Erilaisilla kiteillä ei tavallisesti ole merkitystä, koska kylmäsäilytyksessä voi muodostua kiteitä, mutta erityistilanteissa löydös voi olla tärkeä. Vakioidulla tavalla otetussa virtsanäytteessä todettu punasolujen lisääntyminen merkitsee hematuriaa ja vaatii lisäselvityksiä. Ajoittamattomassa näytteessä todennäköisyys bakteeriviljelyn positiivisuuteen kasvaa, kun leukosyyttejä on enemmän kuin 3 - 4/näkökenttä ja bakteeri-infektio on todennäköinen, jos leukosyyttejä on enemmän kuin 10/näkökenttä.

Tutkimus U -Sakka päivitetty 06.06.2016 / KA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.04.2018 klo 01:18.