HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Syljen kortisoli

20023 Sa-Korsol

Tiedustelut

Erikoiskemian laboratorio puh. (09) 471 72932

Yhteyshenkilöt

kemisti Ursula Turpeinen: ursula.turpeinenathus.fi / (09) 471 72845 / 050 427 1459 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Cushingin taudin (hyperkortisolismin) seulontatutkimus.

Esivalmistelu

Fyysistä rasitusta tulisi välttää 3 tuntia ja hampaiden pesua sekä ruokailua 1 tunti ennen sylkinäytteen keräystä. Kortisolilääkkeet (prednisoni ym.) vaikuttavat seerumin kortisolin pitoisuuteen ja myös sylkimääritykseen. Hydrokortisonivoiteet, joita normaalisti saa apteekista, eivät häiritse määritystä, mikäli voide ei pääse kontaminoimaan sylkinäytettä esim. käsien kautta. Mitään syljen eritystä lisääviä aineita, kuten sitruunamehua, ei saa käyttää näytteenoton yhteydessä. Suu on hyvä huuhdella puhtaalla vedellä ja tyhjentää ennen keräyksen aloitusta.

Suoritus

Sylkinäyte kerätään iltayöstä klo 23-24 välillä. Puolen tunnin poikkeama ajoista ei ole kriittinen. Näyte otetaan Salivette-keräysputkeen, joka annetaan potilaalle sairaalan osastolta tai poliklinikalta.

- Avaa Salivette-putki, sisällä näkyy polyetyleenivanutukko.

- Laita tukko käsin koskematta suuhun ja pidä sitä siellä vähintään 1 minuutin ajan tai niin kauan, että tukko tuntuu "vettyneeltä" ja se ei enää ime sylkeä ja ylimääräinen sylki on nieltävä.

- Pane märkä tukko käsin koskematta takaisin putkeen niin, että se sijoittuu siellä erillisen muovihylsyn sisään.

- Kirjoita putkeen nimesi ja henkilötunnuksesi sekä näytteen keräysaika.

- Säilytä näyte jääkaapissa tarvittaessa yön yli ja toimita se laboratorioon seuraavana päivänä.

Huomio!

Näytteeseen on aina merkittävä oikea sylkinäytteen ottoaika, EI aikaa milloin näyte tuotiin tai vastaanotettiin labratoriossa ! Tarkka näytteenottoaika tarvitaan syljen kortisolitulosten tulkintaa varten, sillä kortisolilla on merkittävä vrk-aikavaihtelu. Näytteenottoaika tulostuu myös laboratorio-ATK:lle tuloksen yhteyteen.

Näyte

Näyte: 1 -2 ml sylkeä. Sylkinäyte (Salivette-putki) säilytetään keräyksen jälkeen jääkaapissa ja toimitetaan seuraavana päivänä laboratorioon. Sylkinäyte säilyy tarvittaessa huoneenlämmössä vuorokauden ja jääkaapissa 3-5 päivää. Sylkinäytteen pidempiaikainen säilytys on pakastettuna.

Huomioi!

Sylkinäytteen pakastuksessa tulee huomioida se, että SYLKINÄYTE ON EHDOTTOMASTI SENTRIFUGOITAVA ENNEN PAKASTUSTA niin, että riittävä määrä sylkinestettä irtoaa filtteristä Salivette-putken pohjalle. Tämän jälkeen sisäpatruuma/filtteri on poistettava ja erotettu sylkineste pakastetaan keräysputken pohjalle ja lähetetään pakastettuna. Jos sylkineste jätetään filtteriin tai filtteriä ei poisteta, ei keräysputkesta saada välttämättä riittävää määrää eikä riittävän laadukasta sylkinäytettä analyysiin.

Menetelmä

Nestekromatografia-tandem massaspektrometria, spesifinen (LC-MS/MS). Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Kerran viikossa, tulos valmis 3 viikossa

Tulokset valmiina

Noin 2 - 3 viikon kuluessa.

Viitearvot

kaikki alle 3 nmol/l

Tulkinta

Iltayöllä kerätty syljen kortisoli (Sa-Korsol, klo 23-24) on sensitiivinen Cushingin oireyhtymän (hyperkortisolismin) seulontatutkimus.

Syljen kortisoli on plasman ultrafiltraattia, joka kuvaa seerumin vapaata, biologisesti aktiivia kortisolifraktiota (sylki/seerumi-suhde=1:50). Syljen kortisolin pitoisuus noudattaa normaalia vuorokaudenajan vaihtelua. Syljen kortisolipitoisuus on korkeimmillaan aamulla ja matalimmillaan keskiyöllä. Terveillä henkilöillä klo 23-24 kerätyssä sylkinäytteessä kortisolin pitoisuus on massaspektrometrisellä menetelmä määritettynä alle 3 nmol/l, mutta vaihtelee menetelmästä riippuen. Cushingin taudissa kortisolin normaali vuorokausivaihtelu puuttuu ja iltayön syljen kortisoliarvot ovat yleensä selvästi koholla. Sa- Korsolin sensitiivisyys Cushingin taudin seulonnassa on 91- 93%, kun spesifisyys on 100 %. Syljen kortisoli on julkaisujen mukaan Cushingin taudin seulonnassa parempi tai ainakin yhtä hyvä kuin perinteiset seulontakokeet dU-Korsol ja lyhyt DXM-estokoe. Kirjallisuudessa esitetyt syljen kortisolin raja-arvot ovat hyvin menetelmäkohtaisia ja tuloksen tulkinta edellyttää sen vertaamista laboratorion omiin viitearvoihin. Immunologiset menetelmät antavat 2 - 2,5-kertaista tulostasoa verrattuna HUSLABin nestekromatografia-tandem massaspektrometriaan (LC-MS/MS). HUSLABin viitearvot (alle 3.0 nmol/l) perustuvat 65 terveen aikuisen sylkinäytteisiin. Mayo Clinical laboratorion (LC-MS/MS) viitearvot syljen kortisolille ovat klo 7 - 9 ( 2,8 - 20,7 nmol/l), klo 15 - 17 (alle 11,1 nmol/l) ja klo 23 - 24 (keskiyö) (alle 2,8 nmol/l).

Huomautuksia

Näyte kerätään Salivette-keräysputkeen, joka annetaan potilaalle sairaalan osastolta tai poliklinikalta. HUSin alueen osastot ja yksiköt voivat tilata Salivette-näytteenkeräysputkia HYKS:n keskusvarastosta (tuotekoodi 511534500) tai suoraan suoraan maahantuojalta (Salivette Cortisol, Code Blau, no 51.1534.500, Sarstedt Oy). HUSin ulkopuoliset asiakkaat voivat ottaa yhteyttä suoraan maahantuojaan (osoite edellä). Syljen kortisoli-näytteille saa käyttää vain synteettisiä (ei puuvilla) Salivette-keräysputkia.

Tutkimus Sa-Korsol päivitetty 03.03.2017 / MA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 16.03.2018 klo 01:22.