HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Partikkelien peruslaskenta, koneellinen, virtsasta

20033 U -Solut

Osatutkimukset

U -Bact, U -Bakt, U -Epit, U -Eryt, U -Leuk, U -Lier ja U -OsmolE

Tiedustelut

HUSLAB-talo, K1 erillissaareke, (09) 471 75344, päivystysaikana 050 305 1424.

Yhteyshenkilöt

kemisti Katariina Alagrund: katariina.alagrundathus.fi / 0504272475 ja lääkäri Timo Kouri: timo.kouriathus.fi / 050 427 1252

Indikaatiot

Virtsan solujen peruserittely.

Esivalmistelu

Puhtaasti laskettua keskisuihkuvirtsaa. Näyte voidaan ottaa myös esim. katetrista tai rakkopunktiolla. Katso erillinen näytteenotto-ohje.

Jos näyte otetaan rakkopistokatetrista (Cystofix tai vastaava) tai rakkoavanteesta, potilas on opetettava omatoimiseen näytteenottoon tai näyte on otettava potilaan hoitoyksikössä.

Suoritus

Tutkimus tehdään Sysmex UF-1000i -analysaattorilla HUSLAB-talon, Hyvinkään, Jorvin, Peijaksen, Porvoon tai Lohjan laboratoriossa.

Näyteastia

Virtsaputki BD säilöntäaine

Näyte

10 ml virtsaa muoviputkeen tai säilöntäaineelliseen putkeen (Virtsaputki BD säilöntäaine). Tavalliseen muoviputkeen laitettu näyte tutkitaan puolen tunnin kuluessa näytteenotosta tai jäähdytetään välittömästi laittamalla näyte jääkaappiin, jäähauteeseen tai kylmäkuljetuspakkaukseen. Jäähdytetty näyte on tutkittava neljän tunnin kuluessa näytteenotosta. Säilöntäaineellisessa vakuumiputkessa näyte säilyy 1 vrk +20 C:ssa ja 3 vrk jääkaapissa. Säilöntäaineellisessa putkessa ehdoton miniminäytemäärä 10 ml:n putkessa on 6 ml ja ja 4 ml:n putkessa 2,5 ml. Mikäli näytettä on vähemmän, ei näytettä tehdä, vaan vastaukseksi annetaan "Näyte riittämätön".

Menetelmä

Virtaussytometrinen partikkelilaskenta. Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina

Tulkinta

U -Solut viitearvot:

 Erytrosyytit <20x106/l
 Leukosyytit <10x106/l
 Epiteelisolut <10x106/l
 Lieriöt <1x106/l
 Bakteerit Negatiivinen
 OsmolE (näytteen arvioitu väkevyys)  100 - 900 mOsm/kg H2O

Viitearvot soveltuvat vain vakioituihin aamunäytteisiin. Virtsan automaattisessa partikkelilaskennessa tunnistetaan perustasolla erytrosyytit, leukosyytit, epiteelisolut, lieriöt ja bakteerit. Näistä automaatti tunnistaa parhaiten leukosyytit ja toiseksi erytrosyytit. Epävarmat automaatin solulöydökset tarkistetaan mikroskooppisesti. Bakteereista ei voida erottaa eläviä ja kuolleita bakteereja toisistaan eikä bakteerien uropatogeenisyyttä voida tietää tällä menetelmällä (viljely CLED-agarilla on selektiivinen uropatogeenien suhteen). Lieriöiden ja epiteelisolujen toteamiskyky on rajallinen, minkä takia munuaisvauriota etsittäessä on käytettävä U -Diffi -tutkimusta.

Valkosolujen esiintyminen virtsassa eli pyuria viittaa yleensä tulehdukseen virtsateissä tai munuaisissa. Virtsatietulehduksessa bakteerien määrä virtsassa on suurentunut (bakteriuria).

Punasolujen lisääntyminen virtsassa eli hematuria on monien virtsatieperäisten sairauksien oire ja vaatii lisäselvityksiä. Näytteenotosta on huomattava, että kuukautisvuoto ja joskus liian voimakas näytepesu tai virtsateiden toimenpide voivat aiheuttaa virtsanäytteen verikontaminaation.

Automaattilaite laskee epiteelisoluihin sekä levyepiteelin solut, jotka ovat yleensä lähtöisin ulkoisista sukuelimistä tai virtsaputkesta (näytteenottoon liittyvää kontaminaatiota) että pienet epiteelisolut (välimuotoisen epiteelin ja tubulusepiteelin solut). Pieniä epiteelisoluja ei yleensä todeta terveillä henkilöillä.

Virtsanäytteen väkevyys on arvioitu partikkelilaskennassa näytteen ominaisjohtokyvyn perusteella. Ominaisjohtokyvyn korrelaatio virtsan todelliseen osmolaliteettiin (R) on noin 0,90. Estimaatin tarkkuus on noin +/- 20 % (1 SD). Isotonisen virtsan osmolaliteetti on 300 mOsm/kg H2O, fysiologinen vaihtelu on 100 - 900 mOsm/kg H2O. Partikkelilaskennan kannalta laimea näyte (alle 300 mOsm/kg H2O) on ei-edustava.

Huomautuksia

Mikäli näyte otetaan muualla kuin tekopaikassa, näyte otetaan säilöntäaineelliseen vakuumiputkeen, jossa se säilyy 1 vrk +20 C:ssa ja 3 vrk jääkaapissa (Virtsaputki BD säilöntäaine).

Tutkimus U -Solut päivitetty 22.01.2018 / KA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 19.04.2018 klo 01:19.