HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Kalsium, vuorokausivirtsasta

2011 dU-Ca

Tiedustelut

Meilahden sairaalan laboratorio, puh. kanslia (09) 471 72579, työpiste 74304

Yhteyshenkilöt

kemisti Mia Sneck: mia.sneckathus.fi / 050 427 1548 ja lääkäri Timo Kouri: timo.kouriathus.fi / 050 427 1252

Indikaatiot

Kalsiumaineenvaihdunnan häiriöt. Taipumus munuais- tai virtsatiekiviin.

Näyteastia

Virtsaputki lisäaineeton 4 ml

Näyte

Säilöntäaineena käytetään 10 ml 6 mol/l HCl, mikä lisätään kahdessa erässä, 5 ml keräyksen alkaessa ensimmäisen virtsaerän jälkeen ja toiset 5 ml keräyksen lopussa. Jos joudutaan jatkamaan toiseen keräysastiaan, lisätään toinen 5 ml säilöntäainetta siihen. Jos virtsaa erittyy hyvin vähän (alle 1 dl), toista säilöntäainelisäystä ei tehdä. Säilöntäaineen tarkoituksena on pitää virtsan pH happamana (pH < 3), jolloin kalsiumsuolojen saostuminen estyy.

Mikäli keräys on suoritettu ilman HCl-lisäystä, virtsa voidaan happamoittaa jälkikäteen lisäämällä 10 ml 6 mol/l HCl:a, mutta keräysastiaa on seisotettava 1 tunti, jolloin mahdolliset suolat ehtivät liueta. Muista sekoittaa koko keräysvirtsa kunnolla!

Mitatusta ja hyvin sekoitetusta vuorokausivirtsasta lähetetään 4 ml säilöntäaineettomassa virtsaputkessa laboratorioon. Virtsamäärä ja keräysaika ilmoitettava.

Menetelmä

Fotometrinen. Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

lapset, 0 - 2 v 0.5 - 2 mmol
lapset, 3 - 16 v 1.3 - 4 mmol
aikuiset, yli 16 v 1.3 - 6.5 mmol

Tulkinta

Kalsiumin eritys virtsaan riippuu mm. ravinnon sisältämän kalsiumin määrästä ja luukudoksen aineenvaihdunnasta. Eritys on lisääntynyt hyperkalsemiatiloissa, ellei potilaalla ole munuaisten vajaatoimintaa. Eritys voi olla lisääntynyt myös metabolisessa asidoosissa, hypertyreoosissa, maligniteeteissa, steroidihoidon johdosta, Cushingin taudissa, tubulaarisessa asidoosissa, sarkoidoosissa, immobilisaatiossa ja munuais- tai virtsatiekivipotilailla. Eritys virtsaan on alentunut hypokalsemiassa, uremiassa, malabsorptiossa ja tiatsidihoidon yhteydessä.

Tutkimus dU-Ca päivitetty 22.08.2016 / MS

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.04.2018 klo 01:18.