HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

CATCH-22 -mikrodeleetiotutkimus kudoksesta FISH-menetelmällä

20227 Ts-CATCH22

Tiedustelut

Genetiikan laboratorio (09) 471 74339, 050 4270964.

Yhteyshenkilöt

sairaalageneetikko Tiina Alitalo: tiina.alitaloathus.fi / 050 427 0488 ja sairaalageneetikko Anna Slunga-Tallberg: anna.slunga-tallbergathus.fi / 050 4287678

Lähete

Geneettiset tutkimukset

Indikaatiot

Kliininen epäily CATCH-22 -oireyhtymästä, johon viittaavat mm. sydänvika, suulakihalkio, tyypilliset ulkonäköpiirteet ja viivästynyt kehitys.

Näyte

Lapsivesinäyte otetaan ultraäänikontrollissa vatsanpeitteiden läpi (erikoislääkäri). Ensimmäinen ml lapsivettä hylätään äidin solujen kontaminaation välttämiseksi ja varsinainen näyte otetaan steriiliin 20 ml ruiskuun, josta FISH-tutkimukseen erotetaan myöhemmin sytogenetiikan laboratoriossa 2.5-3 ml. Lapsivesinäytteiden on oltava perillä näytteenottopäivänä klo 14.00 mennessä. Kun lapsivedestä halutaan FISH-tutkimus, näytteiden pitää olla perillä genetiikan laboratoriossa ennen klo 10.30, jos vastaus halutaan seuraavana päivänä. Istukkanäyte otetaan istukasta vatsanpeitteiden läpi (erikoislääkäri). Näyte siirretään maljalle jossa on PBS-hepariiniliuosta. Näytteessä käytetty ruisku huuhdellaan PBS-hepariiniliuoksella ja tyhjennetään myös maljalle. Lapsivesinäytteet (esim. ruiskussa tai steriilissä viljelypullossa) ja istukkanäytteet (esim. steriilissä putkessa jossa PBS-hepariiniliuosta) pakataan styrox-laatikkoon. Näytteet eivät saa kylmettyä kuljetuksen aikana. Lähetys: Meilahden alueella otettu näyte lähetetään välittömästi Genetiikan laboratorioon (putkipostiasema HUSLAB-talon moniajoasema 6300). Meilahden ulkopuolelta tulevat näytteet pakataan huolellisesti ja lähetetään pika- tai ykköspostissa osoitteeseen: HUSLAB-talo, Näytteiden vastaanotto, Topeliuksenkatu 32, Tunnus 5000493, Info MNVO, 00006 VASTAUSLÄHETYS. Kiireellisten näytteiden kohdalla tulee paketin ulko- ja sisäpuolelle kirjoittaa "Kiireellinen". Näytteistä on ilmoitettava etukäteen puh. 09- 471 73607. Otettu ihobiopsia, joka käsittää epidermistä ja dermistä, mutta ei subcutista, siirretään F10 -viljelymediaa (tai fysiologista suolaliuosta) sisältävään steriiliin fibroblastiviljelyputkeen, johon kiinnitetään potilastarra. Kudosnäytteet lähetetään huoneenlämmössä pikalähetyksenä.

Menetelmä

FISH analyysi (fluoresenssi in situ hybridisaatio). In situ -hybridisaatio tehdään joko suoraan interfaasitumiin tai metafaasivaiheen soluihin jolloin vaaditaan soluviljely ja kromosomipreparaattien teko ennen FISH-tutkimusta. Koettimena käytetään kromosomialueella 22q11.2 sijaitsevaa 110 kb suuruista DiGeorge/VCFS -alueen TUPLE1 -koetinta. Kromosomissa 22 on noin 2 megaemäsparin suuruinen ns. DiGeorge/VCFS -kriittinen alue joka on deletoitunut noin 90% :lla DiGeorge/VCFS potilaista. Tällä alueella sijaitsee 480- 575 kb suuruinen ns . minimaalinen kriittinen alue, jossa sijaitsee käyttämämme TUPLE1 geeni -koetin. Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Tarvittaessa

Tulokset valmiina

1-3 viikon kuluessa, pikanäytteet lapsivedestä/istukasta sovittaessa 1-5 vrk jos näyte tulee maanantai-torstai välisenä aikana ennen klo 10.30.

Yleistä

Mikrodeleetio-oireyhtymät aiheutuvat pienistä vaihtelevankokoisista deleetioista tietyillä kromosomialueilla. Näitä pieniä kromosomialueiden puutoskohtia ei pystytä näkemään tavallisessa kromosomianalyysissa ja siksi niiden havaitsemiseksi tehdään sytomolekyyligeneettinen FISH-tutkimus. Tutkimuksissa käytettävät koettimet on tehty siten että ne sisältävät kullakin mikrodeleetioalueella olevaa DNA-sekvenssiä. Fluoresenssimikroskoopilla analysoitaessa nähdään metafaaseissa normaalitilanteessa kaksi signaalia, kun taas mikrodeleetio-oireyhtymää sairastavalla potilaalla nähdään vain yksi signaali, koska toisesta vastinkromosomista puuttuu kyseinen alue. Mikrodeleetio-oireyhtymissä potilaiden fenotyypin vaihtelun ajatellaan ainakin osittain johtuvan deleetion koon/deletoituneiden geenien määrän vaihtelusta. CATCH-22 -oireyhtymän taudinkuva on vaihteleva niin oireiden esiintyvyyden kuin vaikeusasteen suhteen. Tyypillisiin piirteisiin kuuluu tunnusomaiset kasvonpiirteet, sydämen synnynnäiset rakennepoikkeavuudet, suulakihalkio sekä kateenkorvan ja lisäkilpirauhasen vajaakehitys mikä voi ilmetä kalsiumaineenvaihdunnan häiriönä ja herkkyytenä infektioihin. Oireyhtymään liittyy puheenkehityksen hitautta, oppimisvaikeuksia ja joskus käytöshäiriöitä. Varsinainen kehitysvammaisuus on harvinaista.

Tulkinta

Tutkimuksesta annetaan kirjallinen lausunto.

Huomautuksia

Näytteen oltava perillä klo 15.00 mennessä. Tehdään arkisin, ei lauantaisin. Kiireellisistä näytteistä peritään lisämaksu.

Tutkimus Ts-CATCH22 päivitetty 31.01.2017 / TA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.03.2018 klo 01:20.