HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Everolimuusi, verestä

20259 B -Everoli

Tiedustelut

Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy, asiakaspalvelu, puh. (09) 525 61

Yhteyshenkilöt

lääkäri Janne Backman: janne.backmanathus.fi / 050-428 0997 ja kemisti Annukka Paju: annukka.pajuathus.fi / 050 427 4995

Indikaatiot

Lääkettä käytetään elinsiirtopotilailla hyljintäreaktioiden estoon kauppanimellä Certican Everolimus. Everolimuusi (rapamysiini) on immunofiilejä sitova lääkeaine, joka kuuluu makrolidiantibiootteihin. Everolimuusi sitoutuu immunofiliinin (FKBP) kanssa kompleksoituneena TOR (target of rapamycin)-kinaasiin ja estää solusykliä säätelevien proteiinien lähetti-RNA:n translaatiota ja siten mm. IL-2:sta ja IL.15:stä riippuvaa T- ja B-lymfosyyttien ja verisuonten sileiden lihassolujen proliferaatiota.

Näyteastia

EDTA-putki 5/3 ml

Näyte

Jäännöspitoisuuden mittaamiseksi näyte otetaan aamulla ennen seuraavaa lääkitystä. Näyte pakastetaan välittömästi näytteenoton jälkeen ja lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

Nestekromatografia-tandem massaspektrometria (LC-MS/MS). Akkreditoitu menetelmä. Alihankintana teetettävä tutkimus.

Tekotiheys

Tehdään 3 kertaa viikossa.

Tulokset valmiina

3-6 työpäivässä

Tulkinta

Kokoveren everolimuusin pitoisuudelle ei ole toistaiseksi muodostunut yksiselitteistä terapeuttista hoitoaluetta. Suositeltavana hoitoalueena pidetään kirjallisuudessa tällä hetkellä 3-8 µg/l. Pitoisuuden ei tulisi ylittää 12 µg/l. Hoitava lääkäri tulkitsee pitoisuuden suhteessa potilaan lääkeannokseen ja kliinisen tilaan.

Tutkimus B -Everoli päivitetty 28.08.2012 / AP

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 19.03.2018 klo 01:20.