HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Kivianalyysi, virtsasta

2058 U -Kivi

Tiedustelut

TYKSLAB, Kliinisen kemian laboratorio, puh. 02 313 1919

Yhteyshenkilöt

kemisti Katariina Alagrund: katariina.alagrundathus.fi / 0504272475 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Virtsatiekivien etiologian selvittäminen erityisesti toistuvien virtsatiekivien yhteydessä

Näyteastia

Muoviputki 10 ml

Näyte

Kivi/kivet lähetetään huoneenlämpöisenä esim. muoviputkessa tai rasiassa laboratorioon. Analyysiin tarvitaan silmillä näkyvä virtsakivi.

Lähetysosoite: Tyks Laboratoriot, Tykslab, Tunnus 5021812, Info L909, 21006 VASTAUSLÄHETYS.

Menetelmä

Infrapunaspektrometrinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Tulkinta

Virtsakiven koostumuksen selvitys antaa viitteitä kivenmuodostuksen etiologiasta ja voi siten olla tärkeä apu taudin hoidossa ja toistumisen ehkäisyssä. Virtsan kalsium-, fosfaatti- ja oksalaattipitoisuudet ovat normaalistikin lähellä kiteiden kyllästymisrajoja. Virtsan pH:lla on myös merkitystä kivimuodostukselle.

Virtsatieinfektioissa pH-muutoksilla ja bakteereilla voi olla kivenmuodostusta edistävä vaikutus. Virtsassa on myös kivenmuodostusta estäviä aineita, joiden pitoisuuksien aleneminen voi olla kivien alkusyynä. Virtsakivien ydin koostuu mukoproteiinista, jonka osuus kiven massasta on vain muutama prosentti. Mineraaliosa koostuu useimmiten kalsiumoksalaatista, kalsiumfosfaatista ja/tai kalsiumkarbonaatista.

Yleinen syy kalkki- ja sekakivien syntyyn on idiopaattinen hyperkalsiuria. Taustalla voi olla myös primaarinen hyperparatyreoosi tai muut hyperkalsemiaa aiheuttavat tilat.

Kalsiumoksalaattikiviä esiintyy lisääntyneen kalsiumin tai oksalaatin erityksen yhteydessä (rasvamalabsorptio, B6-vitamiinin puute). Hyperkalsiuriaan liittyy tavallisimmin Ca-oksalaatti-dihydraattikiviä, hyperoksaluriaan Ca-oksalaatti-monohydraattikiviä. Hyperoksalurian syy voi olla joko dietaarinen tai perinnöllinen (primaarinen).

Ammoniummagnesiumfosfaattikiviä ("triple phosphate") tavataan kroonisen virtsatieinfektion yhteydessä virtsan alkalisoituessa bakteerien aiheuttaman ammoniakin muodostuksen vuoksi.

Uraattikiviä voi esiintyä hyperurikemiassa, kihdissä ja myeloproliferatiivisissa taudeissa erityisesti sytostaattihoidon aikana. Uraattisaostumat voivat runsaina aiheuttaa nefropatian tai äkillisen munuaisten vajaatoiminnan.

Kystiinikiviä esiintyy synnynnäisessä kystinuriassa, mikä johtuu häiriöstä kystiinin renaalisessa reabsorptiossa. Kystinuriassa voi esiintyä myös sekakiviä.

Huomautuksia

Mikäli potilaalta ei saada riittävää virtsatiekiveä, kivitutkimuksen asemesta voidaan tutkia virtsan kiteitä (8503 U -Kiteet).

17.2.20 alkaen vastataan "EAU Guidelines on Urolithiasis 2019" mukaisesti ainakin kiven sisältämä pääryhmä (ks. linkki alla): Kalsiumoksalaatti, Kalsiumfosfaatti, Ammoniummagnesiumfosfaatti, Kalsiumkarbonaatti, Uraatti, Kystiini, Ksantiini, Proteiini, Kolesteroli, Kvartsi, Kipsi

Tutkimus U -Kivi päivitetty 26.04.2023 / SS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 19.04.2024 klo 00:42.