HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Rasitus-UKG-spiroergometria (FM1SE) Pt-RasUÄSE

20834 Pt-RasUÄSE

Tiedustelut

KLF-yksikkö Hyvinkää (019) 458 72758

Yhteyshenkilöt

lääkäri Vesa Järvinen: vesa.jarvinenathus.fi / (019) 458 72750 ja lääkäri Heli Räty: heli.ratyathus.fi / (019) 458 72751

Indikaatiot

Tutkimusta käytetään erityisesti rasitushengenahdistuksen erotusdiagnostiikassa ja epäselvien rintatuntemusten tutkimuksena.

Esivalmistelu

Lääkitys: diagnostinen tutkimus lääketauon aikana lähettävän lääkärin harkinnan mukaan (digitalis 7-10 vrk, beetasalpaajat ja kalsiumestäjät 2 vrk, keuhkoputkiin vaikuttavat lääkkeet. Muulloin potilaan normaalisti käyttämä, optimaalinen lääkitys.

Nautintoaineet ja ruokailu: 2 tuntia tupakoimatta, 4 tuntia ilman kahvia, teetä, kolajuomia ja muita piristäviä aineita sekä välttäen raskasta ateriaa (ei kuitenkaan ravinnotta) ja 1 vrk ilman alkoholia.

Suoritus

Levossa tehdyn sydämen ultraäänitutkimuksen jälkeen tehdään EKG- ja verenpaineseurannassa spiroergometria ja rasituksen yhteydessä sekä välittömästi tämän jälkeen sydämen ultraäänitutkimus, jossa erityisesti keskitytään vasemman kammion seinämien liikeanalyysiin eri tekniikoin, mutta mutta myös pulmonaali - ja vasemman eteisen paineeseen. Iskemia näkyy sydänlihaksen supistumisen häiriönä. Keuhkoverisuonisairauksien vaikutusta voidaan arvioida, samoin läppävuotojen käyttäytymistä rasituksessa. Dyspneaoireen selvittelyssä tutkimuksella on oma keskeinen paikkansa.

Tutkimuksen kesto on noin 1.5 tuntia.

Menetelmä

Levossa tehdyn sydämen ultraäänitutkimuksen jälkeen tehdään EKG- ja verenpaineseurannassa spiroergometria ja rasituksen yhteydessä sekä välittömästi tämän jälkeen sydämen ultraäänitutkimus, jossa keskitytään vasemman kammion seinämien liikeanalyysiin, pulmonaalipaineeseen ja vasemman eteisen paineeseen.

Tulkinta

Arvioidaan sekä spiroergometria- että rasitus-UKG-data sekä erikseen, että tulokset yhteenvedettynä. Tuloste sisältää koepöytäkirjan mittaustuloksineen, laskennalliset suureet viitearvoineen, EKG-tallenteet, UÄ-datan ja lääkärin lausunnon.

Huomautuksia

Tutkimusta ei suositella tehtäväksi ennen kuin akuutin keuhkosairauden kliinisestä paranemisesta on kulunut 2 viikkoa. Covid-19-infektion jälkeen tutkimus voidaan tehdä seuraavasti: koronapneumonian jälkeen 2-3 kk kuluttua parantumisesta, ylähengitystieinfektion jälkeen (ei pneumoniaa) 14-20 vrk parantumisesta ja oireettomassa tartunnassa 10 vrk positiivisen testituloksen jälkeen. Muita vasta-aiheita ovat epästabiili angina pectoris, akuutti myo- tai perikardiitti, vaikeat rytmihäiriöt, tuore sydäninfarkti. Invasiivisten toimenpiteiden/leikkausten jälkeen harkittava tapauskohtaisesti.

Tutkimus Pt-RasUÄSE päivitetty 11.02.2022 / KA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 25.04.2024 klo 14:00.