HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Laktoosikoe

2197 Pt-Lakt-R1

Osatutkimukset

P -Gluk

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, puh. (09) 471 72579, arkisin klo 07.30 - 15.30

Yhteyshenkilöt

kemisti Mia Sneck: mia.sneckathus.fi / 050 427 1548 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Esivalmistelu

Ennen laktoosikoetta potilas on ravinnotta 10 - 14 tuntia edellisestä illasta lähtien. Paaston aikana saa juoda vettä, mutta ei kokeen aikana.

Suoritus

Aikuiset ja yli 50 kg painavat lapset: 0-näytteen ottamisen jälkeen potilas juo valmista laktoosiliuosta 300 ml (sis. 50 g laktoosia). Verinäytteet otetaan 20 min ja 40 min kuluttua laktoosin nauttimisesta.

Lapset, paino alle 50 kg: 0-näytteen ottamisen jälkeen potilaalle annetaan suun kautta laktoosia 1 g (6 ml laktoosiliuosta) / painokilo (enimmäismäärä on 50 g). Plasman glukoosinäytteet otetaan 20, 40 ja 60 min kuluttua laktoosin nauttimisesta.

HUOM! 16.10.17 käyttöön otettu laktoosiliuos ei sovellu sitrushedelmille allergisille, joten heille koetta ei voida suorittaa.

Näyte

Näytemuoto on plasma, joka otetaan glukoosiputkeen (fluoridisitraatti).

Lapsilta näytteet voidaan ottaa myös ihopistosnäytteinä Li-hepariinigeeliputkeen (mikroputki). Näyteputket säilytetään näytteenoton jälkeen kylmässä ja sentrifugoidaan viimeistään 2 tunnin kuluessa.

Menetelmä

Entsymaattinen.

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Tulkinta

Tutkimus lopetetaan 2.1.18, jonka jälkeen sitä ei enää voi tilata.

Tutkimusta käytetään laktoosi-intoleranssiepäilyn johdosta. Laktoosi pilkkoutuu normaalihenkilön ohutsuolessa glukoosiksi ja galaktoosiksi. Mikäli glukoosin tason nousu jää epävarman alueen alapuolelle, tulos viittaa malabsorptioon. Jos nousua ei ole lainkaan, kyseessä voi olla limakalvon vaurioituminen tai primaarinen geneettinen laktaasipuutos.

Normaalisti glukoositason nousu on yli 1.6 mmol/l

Epävarma: glukoositason nousu on 1.1 - 1.6 mmol/l

Patologinen: glukoositason nousu jää alle 1.1 mmol/l

Yleisen imeytymishäiriön poissulkemiseksi voidaan kontrollikokeena käyttää oraalista glukoosikoetta. Mikäli kokeen johdosta, noin 1 - 2 tunnin kuluessa potilaalle ilmaantuu vatsavaivoja, vatsan löysyyttä sekä ripulia, tämä tukee laktaasipuutosepäilyä. Pienillä lapsilla kokeesta voidaan joskus saada virheellinen patologinen tulos, vaikka entsyymin määrä on normaali. Laktaasientsyymin mittaaminen ohutsuolen limakalvon biopsianäytteestä on näissä tapauksissa laktoosikoetta luotettavampi. Laktoosi-intoleranssi on erotettava maitoallergiasta, jossa laktoosikokeen tulos on yleensä normaali. Diabetespotilailla tulosten tulkinta on vaikeaa, eikä luotettavia viitearvoja ole.

B-Laktoosimalabsorptioon liittyvää geenimuutos, DNA-tutkimusta (B -Lakt-D, KL 4614) voidaan suositella primaaritutkimuksena, mikäli maidon epäillään aiheuttavan vatsavaivoja. Mikäli kliinisten oireiden ja geenitestin tuloksen välillä on ristiriitaa, voidaan jatkotutkimuksina tehdä laktoosirasitus ja/tai muita suolistotutkimuksia lääkärin harkinnan mukaan. Geenitesti saattaa antaa vääriä positiivisia tuloksia jopa 20 vuoden ikään saakka niillä potilailla, joilla laktaasientsyymin aktiivisuus on vielä normaali.

Huomautuksia

Vähäisen käytön vuoksi tutkimus lopetetaan 2.1.18, jonka jälkeen sitä ei enää voi tilata.

16.10.17 käyttöön otettu laktoosiliuos ei sovellu sitrushedelmille allergisille, joten heille koetta ei voida suorittaa. Tehdään arkisin, ei lauantaina.

Tutkimus Pt-Lakt-R1 päivitetty 29.12.2017 / MA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 22.01.2018 klo 00:20.