HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Magnesium, vuorokausivirtsasta

2299 dU-Mg

Tiedustelut

Meilahden sairaalan laboratorio, puh. kanslia (09) 471 72579, työpiste 74304

Yhteyshenkilöt

kemisti Mia Sneck: mia.sneckathus.fi / 050 427 1548 ja lääkäri Timo Kouri: timo.kouriathus.fi / 050 427 1252

Indikaatiot

Magnesiumpuutteen selvittely.

Näyteastia

Virtsaputki lisäaineeton 4 ml

Näyte

Säilöntäaineena käytetään 10 ml 6 mol/l HCl, mikä lisätään kahdessa erässä, 5 ml keräyksen alkaessa ensimmäisen virtsaerän jälkeen ja toiset 5 ml keräyksen lopussa. Jos joudutaan jatkamaan toiseen keräysastiaan, lisätään toinen 5 ml säilöntäainetta siihen. Jos virtsaa erittyy hyvin vähän (alle 1 dl), toista säilöntäainelisäystä ei tehdä. Säilöntäaineen tarkoituksena on pitää virtsan pH happamana (pH < 3).

Mikäli keräys on suoritettu ilman HCl-lisäystä, virtsa voidaan happamoittaa jälkikäteen lisäämällä 10 ml 6 mol/l HCl:a, mutta keräysastiaa on seisotettava 1 tunti, jolloin mahdolliset suolat ehtivät liueta.

Mitatusta ja hyvin sekoitetusta vuorokausivirtsasta lähetetään 4 ml säilöntäaineettomassa virtsaputkessa laboratorioon. Virtsamäärä ja keräysaika ilmoitettava.

Menetelmä

Fotometrinen. Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Yleistä

Magnesium on pääosin solunsisäinen ioni, kuten kalsium. Sen pitoisuudella elimistössä voi olla yhteyksiä verenpainetautiin, raskaudenajan pre-eklampsiaan ja lihassairauksiin. Magnesiumin eritys virtsaan on voimakkaasti riippuvainen ruokavaliosta.

Viitearvot

lapset, 0 - 16 v 0.6 - 12 mmol
aikuiset, yli 16 v 1 - 12 mmol

Tulkinta

Virtsan magnesiumeritys kuvaa plasmamääritystä herkemmin elimistön magnesiumpuutetta, ellei potilaalla ole munuaisten vajaatoimintaa tai pitkäaikaista diureettihoitoa. Runsas magnesiumin saanti ravinnosta lisää magnesiumin eritystä ellei elimistössä ole magnesiumin puutostilaa. Hyperkalsemia ja diureetit lisäävät magnesiumin eritystä virtsaan.

Tutkimus dU-Mg päivitetty 22.08.2016 / MS

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 23.03.2018 klo 01:17.