HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Metanefriini ja normetanefriini, vuorokausivirtsasta

2337 dU-MetNor

Osatutkimukset

dU-Metnef ja dU-Normet

Tiedustelut

Vita kliininen keskuslaboratorio, asiakasneuvonta puh. 045-77349040.

Yhteyshenkilöt

kemisti Leena Lindstedt: leena.lindstedtathus.fi / 050-4286646 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Feokromosytooman diagnostiikka. Feokromosytoomaepäilyssä tulisi mitata sekä metanefriini että normetanefriini.

Esivalmistelu

Lääkityksen pois jättämisestä tai muutoksista ennen näytteenottoa tulee informoida potilasta.

Kohonneita metanefriiniarvoja voidaan saada stressi- ja rasitustilanteissa, tai jos potilas on saanut tai nauttinut lääkkeitä tai ravintoaineita, jotka nostavat endogeenisten katekoliaineiden pitoisuuksia.

Tällaisia lääkeaineita ovat mm. monoamiini -oksidaasientsyymin (MAO) estäjät (feneltsiini, tranyylisypromiini, selegiliini), beeta-salpaajat (atenololi, metoprololi, propranololi, labetaloli), trisykliset antideppressantit (amitriptyliini, imipramiini, nortriptyliini), epäselektiiviset alfa-salpaajat (fenoksibentsamiini), katekoliamiinien takaisinoton estäjät (mm. eräät anesteetit, kokaiini), sympatitomimeetit (efedriini, pseudoefedriini, amfetamiini, albuteroli). Kohonneita pitoisuuksia on raportoitu myös potilailla, joilla rauhoittavan lääkityksen (bentsodiatsepiinit), alkoholin tai opiaattien käyttö ja klonidiinilääkitys on lopetettu. Näissä tilanteissa nähtävät pitoisuusmuutokset ovat kuitenkin vähäisiä.

Alfa-1-selektiisten salpaajien, kalsium kanavan antagonistien (nefedipiini, amlodipiini, diltiatseemi, verapamiili) ei tiedetä vaikuttavan metanefiinin tai normetanefiinien virtsapitoisuuksiin. Vasodilataattorien tai levodopan tai carbidopan vaikutuksen osalta metanefriini- ja normetanefriinipitoisuuksiin kirjallisuus on vaihtelevaa. Parkinsonpotilailla levodopalääkitys sen sijaan nostaa merkittävästi virtsan MTA pitoisuuksia.

Potilaan tulisi välttää raskasta fyysistä rasitusta (esim. juoksu, sykettä nostava kävely, kuntosali) vähintään yhden (1) vuorokauden ajan ennen näytteen ottoa.

Kolme (3) vuorokautta ennen keräyksen alkamista ja keräyksen aikana ei saa juoda kahvia (kofeiinia sisältäviä juomia), energiajuomia eikä teetä eikä syödä banaania, juustoa, vaniljaa, pähkinöitä, avokadoa, sitrushedelmiä, kaakaota tai suklaata tai niitä sisältäviä ruokia. Myös alkoholijuomien nauttimista ja tupakointia tai nikotiinituotteiden (purukumit) käyttöä tulisi välttää.

Näyteastia

Muoviputki 10 ml

Näyte

Hyvin sekoitetusta ja mitatusta vuorokausivirtsasta lähetetään 10 ml tutkittavaksi. Vuorokausivirtsan tilavuus on ilmoitettava. Virtsankeräysastiaan lisätään 5 ml 6 mol/l suolahappoa säilöntäaineeksi keräyksen alussa. Keräyksen puolivälissä tai lopussa lisätään toiset 5 ml 6 mol/l suolahappoa. Mikäli virtsaa erittyy kovin vähän (100 ml tai alle), ei toista suolahappolisäystä tehdä. Keräysastia säilytetään viileässä koko keräyksen ajan. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy jääkaapissa kolme vuorokautta. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

HPLC esipuhdistuksen jälkeen. Alihankintana teetettävä tutkimus.

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Tulkinta

Normetanefriini ja metanefriini ovat noradrenaliinin ja adrenaliinin virtsaan erittyviä metaboliitteja. Feokromosytoomaepäilyssä normetanefriinin ja metanefriinin määritys on herkempi kuin metoksihydroksimandelaatin (MOMA). Valtaosassa tapauksia eritys on lisääntynyt, mutta pitkän oireettoman vaiheen aikana eritys voi olla normaali. Näytteitä on yleensä syytä ottaa useampana ajankohtana. Määritystä käytetään epäiltäessä myös muita katekoliamiineja erittäviä kasvaimia (neuroblastooma, ganglioneurooma). Voimakas psyykkinen tai fyysinen stressi sekä lääkeaineet (mm. MAO-inhibiittorit, propranolonin metaboliitit ja DOPA), aiheuttavat kohonneita tuloksia.

13.12.17 saakka käytössä olleet viitevälit:

dU-Metnef:

0-2v, alle 0.5 µmol

2-15v, alle 0.8 µmol

yli 15v, 0.1 - 1.4 µmol

dU-Normet:

0-2v, alle 1.8 µmol

2-15v, alle 2 µmol

yli 15v, 0.5 - 4.2 µmol

Huomautuksia

Samasta keräysvirtsasta voidaan määrittää myös dU-MOMA, KL 2345; dU-5HIAA, KL 1637 ja dU-HVA, KL 1634. Jokaiselle näytteelle on otettava oma putki

14.12.17 alihankintalaboboratorio ja osa viiteväleistä muuttui. Aikaisemmat viitevälit, ks. tulkinta.

Tutkimus dU-MetNor päivitetty 14.12.2017 / MA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 24.01.2018 klo 00:20.