HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Mononukleoosi, vasta-aineet (kval), seerumista

2360 S -MonAb-O

Tiedustelut

HUSLAB-talo, K1 erillissaareke, puh. (09) 471 75344.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Maija Lappalainen: maija.lappalainenathus.fi / 040 838 4004

Indikaatiot

Epstein-Barr-virus (EBV)-mononukleoosiepäily.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

2 ml seerumia. Lapsilta vähintään 0.1 ml. Näyte säilyy vuorokauden huoneenlämmössä, 2-3 vuorokautta jääkaapissa. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Agglutinaatioon perustuva vieritesti.

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina

Tulokset valmiina

Samana päivänä.

Tulkinta

Agglutinaatioon perustuva vieritesti on tarkoitettu EBV- mononukleoosiin liittyvien heterofiilisten vasta-aineiden osoittamiseen verinäytteestä. Taudin akuutissa vaiheessa heterofiilisiä IM-vasta-aineita esiintyy 80 -90 %:ssa tapauksista, tavallisesti 1 - 12 viikon kuluttua taudin puhkeamisesta, ja ne saattavat säilyä jopa vuosia. Kaikilla tartunnan saaneilla ei kuitenkaan havaita IM-vasta-aineita.

Alle 10-vuotiaista lapsista jopa 40 % voi jäädä S-MonAb-O -testillä negatiivisiksi, aikuisistakin 10-20 %. Em. syystä suosittelemme etenkin lapsille spesifistä S-EBVAb-tutkimusta, mikäli oireiden alusta on alle viikko.

Heterofiilisiä vasta-aineita on todettu myös muiden sairauksien, mm. joidenkin immunologisten sairauksien, yhteydessä. Vieritestin käyttöön on syytä liittää aina samanaikainen verenkuvan määritys. Mikäli löydösten välillä on ristiriitaa, vieritesti negatiivinen, verenkuva tyypillinen, on syytä toistaa vieritesti parin päivän kuluttua tai vaihtoehtoisesti määrittää EBV-spesifiset vasta-aineet (S-EBVAb, KL 1335). EBV-mononukleoosia epäiltäessä ja vieritestin jäädessä negatiiviseksi tulisi aina määrittää EBV-spesifiset vasta-aineet.

Huomautuksia

Alle 10-vuotiaista lapsista jopa 40 % voi jäädä S-MonAb-O -testillä negatiivisiksi, aikuisistakin 10-20 %. Em. syystä suosittelemme etenkin lapsille spesifistä S-EBVAb-tutkimusta, mikäli oireiden alusta on alle viikko.Alle 10-vuotiaista lapsista jopa 40 % voi jäädä S-MonAb-O -testillä negatiivisiksi, aikuisistakin 10-20 %. Em. syystä suosittelemme etenkin lapsille spesifistä S-EBVAb-tutkimusta, mikäli oireiden alusta on alle viikko.

Tutkimus S -MonAb-O päivitetty 03.06.2016 / ML

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 22.01.2018 klo 00:20.