HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Parasiitit, ulosteesta (Alkueläinten kystat, madot, madonmunat, toukat)

2455 F -Para-O

Osatutkimukset

F -Kystat ja F -MM-Touk

Tiedustelut

Parasitologian yksikkö, puh (09) 471 75992

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Anne-Marie Kerttula: anne-marie.kerttulaathus.fi / 050 428 6601 ja lääkäri Nathalie Friberg: nathalie.fribergathus.fi / 050-4286876

Lähete

Bakteriologian tutkimukset

Indikaatiot

Suolistoparasiittien epäily; eosinofilian, anemian tms. selvittely; terveystarkastus mm. ulkomaanmatkojen jälkeen.

Näyteastia

Formaliini-purkki 10%

Näyte

Uloste vellitetään hyvin 10% formaliiniin. Sekoitussuhteet: kiinteää ulostetta 1 osa (pikkusormenpään kokoinen nokare) + 5 osaa 10% formaliinia; nestemäistä ulostetta 1 osa + 2 osaa 10% formaliinia. Näyte säilytetään viileässä/huoneenlämmössä ja lähetetään kierrekorkillisessa ja tiiviissä purkissa. Näyte ei saa jäätyä tai kuivua. Lähetteeseen tarvitaan tietoja potilaan oireista ja matkoista (kohde ja ajankohta).

Menetelmä

Mikroskopointi formaliini-etyyliasetaatti-konsentroinnin jälkeen. Tutkimuksessa haetaan alkueläinten kystamuotoja sekä matojen munia ja toukkia. Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Arkisin (ma-pe)

Tulokset valmiina

Kolmen työpäivän aikana.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen. Löydöksistä annetaan lausunto. Tutkimuksessa voidaan joskus havaita Cryptosporidium-, Cyclospora- tai Cystoisospora-infektio, jolloin cryptosporidiumvärjäys tehdään näytteestä mikroskooppisen epäilyn perusteella. Tutkimuksessa voidaan myös havaita rakenteita, jotka saattavat viitata Dientamoeba-infektioon, jolloin pyydetään lähettämään erikseen näytettä F-ParaNhO-tutkimusta varten. Cryptosporidium ja Dientamoeba-epäilyissä suositellaan herkempää F-ParaNhO-tutkimusta em. alkueläinten havaitsemiseksi.

Huomautuksia

Parasiittien erittyminen ulosteeseen on ajoittaista, joten parasiittitautien poissulkemiseksi on suositeltavaa ottaa useampia näytteitä, esim. näyte kolmena eri päivänä tai ainakin eri ulostuskerroilla (näytteet voi lähettää kerralla).

Mikäli potilaalla on dysenteria (veriripuli) tai vahva ameebaepäily, suositellaan useiden formaliininäytteiden lisäksi alkueläinten nukleiinihappotutkimusta F-ParaNhO (Kl. 6375) omassa eNat-putkessaan (kts. tarkemmat ohjeet ko. tutkimuksen kohdalla). Myös pitkittyneessä ripulissa tai vaikeassa vesiripulissa suositellaan F-ParaNhO-tutkimusta Cryptosporidiumin tai Dientamoeba fragiliksen havaitsemiseksi.

Mikäli F -Para-O -tutkimus on toistetusti negatiivinen, mutta epäillään giardiaasia, kryptosporidioosia tai amebiaasia, suositellaan tehtäväksi F-ParaNhO.

Vasta-aine määritysten osalta ks. Parasiitti, vasta-aineet.

Huolellisesti formaliiniin sekoitettu näyte säilyy noin viikon huoneenlämmössä. Lähetys ympäristölämpötilassa. Näyte ei saa jäätyä.

Tutkimus F -Para-O päivitetty 14.02.2018 / AMK

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 16.03.2018 klo 01:22.