HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Pepsinogeeni 1, seerumista

2464 fS-Pepsin1

Tiedustelut

Synlab Suomi Oy, Ammattilaisneuvonta, puh. 020 734 1550, ammattilaisneuvonta@synlab.fi

Konsultointi: Kemisti Marika Havana, marika.havana(at)synlab.fi

Yhteyshenkilöt

kemisti Outi Itkonen: outi.itkonenathus.fi / 050 427 9277 ja lääkäri Kari Pulkki: kari.pulkkiathus.fi / 040 144 8676

Indikaatiot

Pepsin1-määritys antaa kuvan mahalaukun runko-osan solujen eritystoiminnasta. Epäily pohjukkaissuolen haavasta tai Zollinger-Ellisonin syndroomasta (korkea arvo), atrofisesta gastriitista tai pernisiöösistä anemiasta (matala arvo).

Esivalmistelu

Paasto ennen näytteenottoa on suositeltava, muttei välttämätön. Paastossa potilaan ei tule nauttia nesteitä, ruoka-aineita tai tupakoida 4-10 tuntiin. Mahan eritykseen vaikuttavien lääkkeiden käyttö on lopetettava 24 tuntia ennen näytteenottoa.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia (minimi 0.5 ml). Näyte voidaan ottaa geeliputkeen, mutta erotettava tunnin sisällä. Näytteen lipeemisyys ja voimakas hemolyysi häiritsevät määritystä.

Lähetys huoneenlämmössä, jos perilla samana päivänä. Näyte säilyy 2 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen säilytys pakastettuna.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen (EIA). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Kerran kahdessa viikossa.

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Viitearvot

Kaikki 30 - 160 µg/l

Tulkinta

Korkea Pepsin1 -taso liittyy usein, mutta ei aina, pohjukkaissuolen haavaan ja harvemmin mahahaavaan. Suuret Pepsin1-arvot ulkustaudin leikkaushoidon jälkeen viittaavat taudin uusiutumismahdollisuuteen. Zollinger-Ellisonin oireyhtymän yhteydessä on aina suuret Pepsin1-arvot. Atrofisessa gastriitissa ja pernisiöösissä anemiassa Pepsin1-taso on matala. Pepsin1- ja gastriinimääritys yhdessä ovat herkkä ja spesifinen tapa osoittaa atrofinen gastriitti.

On ehdotettu, että matalaa Pepsin1-tasoa voitaisiin käyttää mahasyövän alkuvaiheen ja sen esiasteiden etsimisessä yleisestä väestöstä. Pepsin1-määritys kannattaa usein yhdistää gastriinimääritykseen. Pepsin1-määrityksen virhelähteenä on otettava huomioon munuaisten vajaatoiminta, joka suurentaa pepsin1-arvoja.

Alihankintalaboratorio on muuttunut 21.12.2017 mutta viitearvot pysyvät samoina kuin aikaisemmin (30-160 µg/L).

Tutkimus fS-Pepsin1 päivitetty 30.06.2023 / TL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 29.03.2024 klo 00:41.