HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Proteiini, pleuranesteestä

2515 Pf-Prot

Tiedustelut

Meilahden sairaalan laboratorio, p. (09) 471 72645

Yhteyshenkilöt

kemisti Annukka Mäki: annukka.makiathus.fi / (09) 471 72573 / 050 427 9201 ja lääkäri Timo Kouri: timo.kouriathus.fi / 050 427 1252

Indikaatiot

Transsudaatin ja eksudaatin erottaminen.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 10 ml

Näyte

2 ml pleuranestettä hepariiniputkeen. Näyte säilyy jääkaapissa 3 vuorokautta. Mikäli näytteestä tutkitaan myös solut, on näyte toimitettava laboratorioon välittömästi.

Menetelmä

 Fotometrinen.

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina

Tulokset valmiina

Samana päivänä.

Tulkinta

Korkea proteiinipitoisuus viittaa nesteen eksudaattiluonteeseen, matala pitoisuus transsudaattiin. Raja-arvona pidetään 30 g/l. Erotus voi olla varmempi, jos pleuranesteen proteiinipitoisuus suhteutetaan seerumin proteiinipitoisuuteen; Pf-Prot/S-Prot-suhteen ollessa > 0,5 tulos viittaa eksudaattiin. Transsudaattimuodostuksessa kapillaarien permeabiliteetti ei ole lisääntynyt. Nesteen lisääntyminen johtuu plasman kolloidiosmoottisen paineen alenemisesta, tavallisesti matalan albumiinipitoisuuden vuoksi, tai kapillaarien hydrostaattisen paineen noususta laskimopaineen nousun seurauksena. Perustautina voi olla mm. sydämen vajaatoiminta, maksakirroosi, nefroottinen syndrooma tai muu proteiinien menetys. Eksudaatin muodostuksessa kapillaarien permeabiliteetti on kapillaarivaurion johdosta lisääntynyt. Syynä voi olla mm. infektio, inflammaatio (esim. reuma, autoimmuunitaudit), keuhkoinfarkti, trauma tai maligniteetti.

Tutkimus Pf-Prot päivitetty 03.04.2014 / AM

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.04.2018 klo 01:18.