HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Proteiini, virtsasta

2519 U -Prot

Tiedustelut

MeiS, puh. kanslia (09) 471 72579, työpiste 72572, päivystysaikana ja viikonloppuisin 72645

Yhteyshenkilöt

kemisti Mia Sneck: mia.sneckathus.fi / 050 427 1548 ja lääkäri Timo Kouri: timo.kouriathus.fi / 050 427 1252

Indikaatiot

Munuaisten toiminnan tutkiminen virtsan proteiinipitoisuuden perusteella. Kertanäytteen diureesivaihtelun vuoksi varmempi tulos saadaan tutkimuksesta 2513 dU-Prot tai 3663 cU-Prot.

Näyteastia

Virtsaputki lisäaineeton 4 ml

Näyte

4 ml virtsaa, lapset vähintään 1 ml. Kertavirtsa on sekoitettava hyvin ennen näytteen erottamista. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy jääkaapissa viikon. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Fotometrinen, bentsetoniumkloridireaktio. Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Päivittäin

Viitearvot

kaikki alle 150 mg/l

Tulkinta

Virtsaan erittyy normaalisti niukasti proteiinia,koska glomerulussuodokseen erittyvät, pääosin albumiinia pienemmät proteiinit, reabsorboidaan tubuluksissa.

Proteinuria voi olla prerenaalista, jolloin jonkun plasmaproteiinin pitoisuus on lisääntynyt niin, että normaalisti toimivienkin tubulusten reabsorptiokapasiteetti ylittyy (esim. Bence-Jones-proteinuria, myoglobinuria lihas- tai sydänvauriossa).

Renaalinen proteinuria voi olla glomerulaarista tai tubulaarista. Glomerulaarisessa proteinuriassa (esim. glomerulonefriitti, diabetes mellitus, amyloidoosi, SLE) virtsaan erittyy lieväasteisessa vauriossa pääasiassa alle 100 kD:n proteiineja (albumiini, orosomukoidi, transferriini). Suuremmassa vauriossa (ei-selektiivinen eritys) myös keskisuuret proteiinit kuten immunoglobuliini G läpäisevät glomeruluksen.

Tubulaarinen proteinuria johtuu tubulusten vaurioitumisesta esim. raskasmetallimyrkytyksissä, perinnöllisissä tai hankinnaisisssa tubulussairauksissa. Virtsaan erittyvistä proteiineista suuri osa on tällöin albumiinia pienikokoisempia.

Postrenaalinen proteinuria voi esiintyä esim. virtsateiden tulehduksellisissa sairauksissa. Ns. ortostaattinen proteinuria tarkoittaa lisääntyneen virtsan proteiinierityksen esiintymistä vain pystyasennossa. Tämä voidaan osoittaa keräämällä erikseen päivä- ja yövirtsa.

Huomautuksia

Määritys suoritetaan arkisin (ma-pe) automaatiolaboratoriossa, iltaisin sekä viikonloppuisin päivystyslaboratoriossa.

Tutkimus U -Prot päivitetty 26.01.2017 / MS

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.03.2018 klo 01:20.