HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Sinkki, vuorokausivirtsasta

2637 dU-Zn

Tiedustelut

Vita-Terveyspalvelut Oy

Yhteyshenkilöt

lääkäri Timo Kouri: timo.kouriathus.fi / 050 427 1252 ja kemisti Pasi Nokelainen: pasi.nokelainenathus.fi / 050 4287808

Indikaatiot

Malnutritio- ja malabsorptiotilat, hidastunut kasvu, heikentynyt haavojen paraneminen, akrodermatiitti

Työperäisen altistuksen selvitys tehdään kertanäytteistä, ks. Työterveyslaitos (www.ttl.fi/biomonitorointi)

Näyte

Näyte: Virtsa kerätään kertakäyttöiseen astiaan, joka säilytetään kylmässä koko keräyksen ajan. Näyte säilyy noin viikon jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. Näyte on kontaminaatioherkkä.

Hyvin sekoitetusta vuorokausivirtsasta kaadetaan 10 ml näyte Vita-laboratoriosta saatavaan punakorkkiseen Sarstedtin tehdaspuhtaaseen putkeen. Keräysnäytteen kokonaistilavuus tulee olla mitattu ja syötetty tietojärjestelmään (tai merkitty lähetteeseen).

Lähetys: Virtsanäyte voidaan lähettää huoneenlämpöisenä. Pakastettu näyte lähetetään pakastettuna. Toimitetaan analysoivaan laboratorioon siten, että se ehtii perille ennen viikonvaihdetta. Loppuviikosta otetut näytteet säilytetään kylmässä viikonlopun yli.

Menetelmä

Atomiabsorptiospektrofotometrinen. Alihankintana teetettävä tutkimus.

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Viitearvot

kaikki 2.3 - 12.2 µmol

Tulkinta

Elimiston sinkistä pääosa (noin 90 %) poistuu suoliston kautta ja vain 10 % virtsaan. Sinkin puutos ja sen pienentynyt plasmapitoisuus näkyvät silti yleensä myös virtsaan erittyvän sinkin määrän vähenemisenä. Joihinkin sinkinpuutostiloihin liittyy kuitenkin lisääntynyt sinkin erittyminen virtsaan. Tällaisia tiloja ovat mm. maksakirroosi, runsas alkoholinkäyttö, virushepatiitit sekä pitkäaikainen parenteraalinen ravitsemus. Keräysvirtsa kontaminoituu helposti ympäristössä olevalla sinkillä.

Sinkki on tavallisin metallikuumeen aiheuttaja. Se ei yleensä aiheuta muuta äkillistä myrkytystä. Altistuminen tapahtuu tavallisimmin hengitysteiden kautta. Sinkille altistavia töitä ovat galvanointi, sinkkipitoisten seosten sulatus, valu, hitsaus ja sinkkipigmenttiteollisuus. Työperäisen altistuksen selvittelyyn suositellaan Työterveyslaitoksen asiantuntijoita.

Huomautuksia

Tutkimuksen menetelmä, tulostaso ja viitearvot ovat muuttuneet 1.2.2017

Tutkimus dU-Zn päivitetty 19.04.2017 / PN

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 16.03.2018 klo 01:22.