HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Tuma, vasta-aineet

2819 S -ANAAb

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Autoimmuno-työpiste, puh. 050 427 0328

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathelsinki.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Lähete

Immunologiset tutkimukset

Indikaatiot

Systeemisten autoimmuunitautien diagnostiikka.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

0.5 ml seerumia

Menetelmä

Epäsuora immunofluoresenssi (IF). Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Päivittäin (ma-pe)

Tulokset valmiina

2-5 työpäivän aikana.

Viitearvot

kaikki alle 320 titteri

Tulkinta

Viitearvot:

 Kaikki värjäyskuviot < 320 titteri normaali
 (Homogeeninen, Täplikäs, Sentromeeri ja Nukleolus)

Tutkimus tehdään epäsuoralla immunofluoresenssitekniikalla käyttäen ihmisen Hep2-soluja substraattina. Seerumit tutkitaan aluksi seulontalaimennoksessa 1:80. Konjugaattina käytetään ihmisen IgG:lle spesifistä konjugaattia. Seulonnassa positiiviset näytteet titrataan edelleen laimennoksissa 320, 1280 ja 5120. Vastauksessa annetaan titteri ja värjäytymiskuvio.

Erotamme homogeenisen, täplikkään, sentromeerityyppisen tai nukleolustyyppisen värjäyskuvion. Tyypillisen homogeenisen kuvion (kromosomit+) voivat aiheuttaa mm. vasta-aineet DNA: ta, histoneja ja muita kromosomaalisia antigeeneja kohtaan. Myös DFS70- (dense fine speckled) vasta-aineet, joita tavataan henkilöillä, joilla ei ole osoitettavissa autoimmuunitautia, aiheuttavat samantapaisen värjäytymiskuvion.

Epätyypillisen homogeenisen (kromosomit-) voivat aiheuttaa mm. tumamembraanivasta-aineet sekä jotkut ENA-vasta-aineista .

Täplikkään kuvion aiheuttavat useimmat ENA- ja tumamatriksivasta-aineet sekä PCNA (proliferating cell nuclear antigen)-vasta-aineet.

Sentromeerivasta-aineita tavataan 30%:lla rajoittunutta systeemistä skleroosia ja 70%:lla CREST-oireyhtymää sairastavista. Vasta-aineita nähdään lisäksi primaaria biliaarista kirroosia sairastavilla ja Raynaud'n syndroomassa.

Vasta-aineita nukleoluksia eli tumajyväsiä kohtaan tavataan n. 50%:lla diffuusia systeemistä skleroosia sairastavista ja 25%:lla SLE-potilaista.

Homogeenisia tumavasta-aineita (kromosomit+) todetaan korkeissa tittereissä (>1280), etenkin SLE:n, autoimmuunihepatiittien ja lääkeainelupusoireyhtymän yhteydessä (esim. prokainamidi, hydralatsiini, INH, nitrofurantoiini). Tumavasta-aineita tavataan myös muiden autoimmuunitautien, malignien kasvainten ja ohimenevästi infektioiden yhteydessä. Noin 4%:lla verenluovuttajista on matalatitterisiä (=<320) tumavasta-aineita.

Ks. myös DNA, Tuma, liukoiset antigeenit-vasta-aineet, Tuma, vasta-aineet, analyysi sekä Tuma, vasta-aineet, immunoblotting -tutkimukset.

Huomautuksia

Raja homogeenisten ja joidenkin epätyypillisten täplikkäiden (esim. hienojyväisten täplikkäiden) kuvioiden välillä on liukuva. Tämä aiheuttaa joskus erilaisia tulkintoja saman potilaan eri näytteissä, vaikka kyseessä saattavat olla samat vasta-aineet.

Tutkimus S -ANAAb päivitetty 21.11.2017 / HJ

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.04.2018 klo 01:18.