HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Tyreoglobuliini, vasta-aineet

2829 S -TyglAb

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Phadia-työpiste, puh. 050 513 0951

Yhteyshenkilöt

sairaalamikrobiologi Raisa Loginov: raisa.loginovathus.fi / 050 4279759 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Lähete

Immunologiset tutkimukset

Indikaatiot

Kilpirauhastautien diagnostiikka.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

0.5 ml seerumia

Menetelmä

Fluoroentsyymi-immunomenetelmä (FEIA). Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Kaksi kertaa viikossa

Tulokset valmiina

3-5 työpäivän aikana.

Viitearvot

kaikki alle 40 IU/ml

Tulkinta

Tulokset ilmoitetaan kansainvälisinä yksikköinä (IU/ml), jotka on vakioitu kansainväliseen referenssiseerumiin MRC 65/93.

Viitearvot:

 Normaali	        < 40	IU/ml
 Raja-alue 	       40-60	IU/ml
 Koholla		> 60	IU/ml

HUOM! Viitearvot ovat muuttuneet 17.9.2015 alkaen. Vasta-ainetasot eivät ole täysin vertailukelpoisia tätä ennen tehtyihin tutkimuksiin.

Tyreoglobuliinivasta-aineita tavataan autoimuunityroidiitissa yli 50%:lla potilaista ja vasta- ainetaso on yleensä korkea.

Tyreotoksikoosissa vasta-aineita on vähemmän (n. 18%:lla) ja vasta-ainetasot matalampia. Kolloidistruumassa, kilpirauhaskarsinoomassa ja subakuutissa tyroidiitissa tavataan joskus yleensä matalatasoisia vasta-aineita. Lapsilla tyreoglobuliinivasta-aineita on autoimmuunityroidiitissa n. 11%:lla ja tyreotoksikoosissa n. 40%:lla potilaista.

Tyreoglobuliinivasta-aineita esiintyy myös muiden endokriinisten elinten autoimmuunitaudeissa potilaiden ja heidän lähiomaisillaan (esim. tyypin 1 diabeteksessa n. 6%: lla lapsipotilaista ja n. 3%:lla sisaruksista).

Normaaliväestössä vasta-aineita esiintyy enemmän naisilla kuin miehillä ja prevalenssi kasvaa iän mukana: Alle 7- vuotiailla ei vasta-aineita juuri tavata, 15-25 -vuotiaista naisista 5%:lla ja yli 45-vuotiaista 10-20%:lla on vasta- aineita. Vasta-aineet voivat olla merkki oireettomasta autoimmuunityroidiitista.

Kilpirauhasen autoimmuunitaudeissa tyreoglobuliinivasta- aineita esiintyy vähemmän kuin tyreoideaperoksidaasi(TPO)- vasta-aineita ja vain harvoin ilman samanaikaisesti esiintyviä TPO-vasta-aineita. Kilpirauhaskarsinoomassa vasta -aineet voivat häiritä seerumin tyreoglobuliinitasojen seurantaa.

Ks. Tyreoideaperoksidaasi, vasta-aineet, TSH-reseptori, vasta-aineet, Tyreoidea, vasta-aineet seerumista, Endokriinisten tautien immunologiset tutkimukset.

Tutkimus S -TyglAb päivitetty 22.08.2017 / ILL

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.04.2018 klo 01:18.