HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

ABO-vasta-aineet, IgG ja IgM, verestä

2956 B -ABOAbGM

Osatutkimukset

P -ABOAbAG, P -ABOAbAM, P -ABOAbBG ja P -ABOAbBM

Tiedustelut

Meilahden sairaalan laboratorio (09) 471 72574. Veripalvelun Veriryhmätutkimukset p. 029 300 1920, faksi 029 300 1615.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Katja Salmela: katja.salmelaathus.fi / 050 427 1611 ja osastonylilääkäri Lotta Joutsi-Korhonen: lotta.joutsi-korhonenathus.fi / 050 427 2402

Lähete

SPRV-lähete Veriryhmätutkimukset

Indikaatiot

Tutkimusta käytetään, kun halutaan tietää ABO-vasta-aineiden (eli anti-A- ja anti-B- isoagglutiniinien) pitoisuus. Tutkimuksessa vastataan IgG-luokan anti-A- ja anti-B- isoagglutiniinitittereiden lisäksi 2.4.2013 alkaen myös IgM- luokan isoagglutiniinititterit.

ABO-immunisaatio: Tutkimuksella selvitetään äidin IgG-luokan isoagglutiniinien pitoisuus ABO-immunisaatioepäilyssä. Raskaudenaikaisessa ABO-immunisaatiossa äidillä on luonnollisten IgM-luokan vasta-aineiden lisäksi IgG-luokan ABO-vasta-aineita, jotka pystyvät läpäisemään istukan. Jos ne kohdistuvat sikiön punasolujen A- ja/tai B-antigeeneihin, ne pystyvät hemolysoimaan sikiön ja vastasyntyneen punasoluja. ABO-immunisaation aiheuttama vastasyntyneen hemolyyttinen tauti on yleensä lievä.

ABO-veriryhmän vastainen elinsiirto: Tutkimuksella selvitetään IgG- ja IgM-luokan isoagglutiniinien pitoisuus suunniteltaessa elinsiirtoa ABO-veriryhmän vastaisesti. Tulosta voidaan hyödyntää elinsiirtotapahtuman ja elinsiirron jälkeisen hoidon suunnittelussa. Pienillä lapsilla tutkimus tulisi toistaa elinsiirtoa odotettaessa noin kolmen kuukauden välein, koska isoagglutiniinit vahvistuvat iän myötä.

Näyteastia

EDTA-putki 7 ml

Näyte

Jos kyseessä on ABO-immunisaatiotutkimus eivätkä vastasyntyneen veriryhmä ja suora Coombs ole tiedossa, tulisi äidin näytteen lisäksi myös vastasyntyneestä lähettää näyte (0.5 ml EDTA-verta tai mikroverinäyte).

Menetelmä

Osa tutkittavasta näytteestä käsitellään pelkistävällä aineella, joka pilkkoo IgM-luokkaan kuuluvat vasta-aineet. Käsitellystä ja käsittelemättömästä näytteestä tehdään laimennossarjat, jotka tutkitaan A- ja/tai B-soluilla agglutinaatio- ja antiglobuliinimenetelmällä. Alihankintana teetettävä tutkimus.

Tekotiheys

Arkisin

Tulkinta

Vastauksena on titteri, joka on sen laimennoksen käänteisluku, jossa agglutinaatio vielä havaitaan. IgG- luokan anti-A- ja anti-B-isoagglutiniinititterit vastataan osatutkimuksiin 23028 P-ABOAbAG ja 23029 P-ABOAbBG. IgM- luokan anti-A- ja anti-B-isoagglutiniinititterit vastataan osatutkimuksiin 8365 P-ABOAbAM ja 8366 P-ABOAbBM.

ABO-immunisaatioepäilyissä tutkimuksesta annetaan lausunto. IgG-luokan vasta-ainetitteri korreloi huonosti vastasyntyneen hemolyyttisen taudin kliiniseen vaikeusasteeseen. Korkea IgG-luokan isoagglutiniinititteri tukee kuitenkin ajatusta ABO-immunisaatiosta vastasyntyneen hemolyyttisen taudin syynä.

Huomautuksia

Hoitoyksikkö täyttää SPRV:n lähetteen Veriryhmätutkimukset (rastita tutkimus SPRV 3409 B-ABO- vasta-aineet, IgG ja IgM) . Merkitse ABO-immunisaatioepäilyssä lähetteeseen vastasyntyneen veriryhmä, jos se on tiedossa.

Tutkimus B -ABOAbGM päivitetty 21.03.2014 /

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 19.04.2018 klo 01:19.