HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Coombs, suora (mono-/polyspesifinen antiseerumi)(kval), punasoluista

3015 E -Coomb-O

Osatutkimukset

E -CoomC3D ja E -CoomIgG

Tiedustelut

Meilahden sairaalan laboratorio (09) 471 72574

Yhteyshenkilöt

lääkäri Katja Salmela: katja.salmelaathus.fi / 050 427 1611 ja osastonylilääkäri Lotta Joutsi-Korhonen: lotta.joutsi-korhonenathus.fi / 050 427 2402

Indikaatiot

Hemolyyttisen tilan etiologian selvittely, esim. AIHA, verensiirron haittavaikutus, vastasyntyneen hemolyyttinen tauti.

Näyteastia

K2-EDTA-putki 5/4 ml

Näyte

Vastasyntyneistä ja pienistä lapsista vähintään 0.5 ml EDTA-verta tai mikroverinäyte.

Menetelmä

Suoralla Coombsin kokeella osoitetaan potilaan punasolujen pintaan in vivo kiinnittyneet immunoglobuliinit ja/tai komplementtitekijät C3/C3d. Tutkimus suoritetaan polyspesifillä antiseerumilla, ja tulos on ilmoitetaan kvalitatiivisesti (negat tai posit). Jos tämä seulontatutkimus on positiivinen (ellei kyseessä ole vastasyntynyt), laboratorio jatkaa tutkimusta ilman eri pyyntöä monospesifeillä anti-IgG:llä ja anti-C3d:llä. Tällöin tulos ilmoitetaan erikseen ko. reagenssien osalta, ja positiivisen tuloksen reaktiovoimakkuus ilmoitetaan semikvantitatiivisella asteikolla (+), +, ++, +++, ++++.

Jos kyseesssä on alle 8 viikon ikäinen vastasyntynyt ja tulos on positiivinen, jatkotutkimuksia monospesifeillä anti-IgG:llä ja anti-C3d:llä ei tehdä. Tällöin positiivisen tuloksen lausuntoon vastataan reaktiovoimakkuus.

Punasolujen agglutinaatio. Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Tulkinta

Tulos on normaalisti negatiivinen eli punasolujen pintaan ei ole tarttunut IgG-luokan vasta-aineita eikä koplementtitekijä C3d:tä osoitettavia määriä. Jos tulos on positiivinen, punasolujen pintaan on tarttunut IgG-luokan vasta-aineita ja/tai koplementtitekijä C3d:tä. Niitä kiinnittyy punasolujen pintaan eri syistä. AIHAssa potilaan punasolujen pintaan on kiinnittynyt autovasta-aineita tai komplementin komponentteja: lämmin-AIHAssa kyseessä on yleensä IgG-positiivisuus ja kylmä-AIHAssa C3d-positiivisuus, joskaan jako ei ole selkeä. Verensiirtoreaktioissa suora Coombsin koe voi olla positiivinen silloin, kun potilaan punasoluvasta-aine on kiinnittynyt siirrettyjen punasolujen pintaan. Huomattakoon, että tulos voi olla verensiirtoreaktiossa myös negatiivinen, jos seurauksena on välitön siirrettyjen punasolujen hemolyysi.

Suoraa Coombsin koetta käytetään myös vastasyntyneen hemolyyttisen taudin diagnostiikassa, jolloin lapsen punasoluihin on kiinnittyneenä äidin IgG-luokan vasta-aineita. Kyseessä voi olla ABO-immunisaatio tai muu veriryhmäimmunisaatio. RhD-positiivisen vastasyntyneen positiivinen suora Coombsin koe voi johtua myös äidille raskauden aikana annetusta anti-D-immunoglobuliinisuojauksesta.

Immunoglobuliineja ja koplementtitekijöitä voi olla kiinnittyneenä punasolujen pintaan osoitettavia määriä terveilläkin ihmisillä eikä positiivinen tulos välttämättä tarkoita, että kyseessä on hemolyyttinen tila.

Huomautuksia

Jos vastaus halutaan samana päivänä, tutkimus pyydetään kiireellisenä.

Tutkimus E -Coomb-O päivitetty 30.11.2015 / KS

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.04.2018 klo 01:18.