HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Tuma, liukoiset antigeenit, vasta-aineet

3022 S -ENAAb

Osatutkimukset

S -RNPAb, S -SmAb, S -SSAAb ja S -SSBAb

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Phadia-työpiste, puh. 050 513 0951

Yhteyshenkilöt

sairaalamikrobiologi Raisa Loginov: raisa.loginovathus.fi / 050 4279759 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Lähete

Immunologiset tutkimukset

Indikaatiot

Systeemisten autoimmuunitautien kuten systeemisen lupus erytematosuksen (SLE), Sjögrenin oireyhtymä (SS), sekasidekudostaudin (MCTD), toistuvien keskenmenojen ja neonataalilupuksen diagnostiikka.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

0.5 ml seerumia

Menetelmä

Fluoroentsyymi-immunomenetelmä (FEIA). Akkreditoitu menetelmä. Kaksivaiheinen. Seulontavaiheessa tutkitaan, onko näytteessä ENA-vasta-aineita käyttäen antigeenina 10 tunnetun ENA-proteiinin seosta. Positiivisista näytteistä analysoidaan edelleen vasta-aineet neljää ENA-antigeenia kohtaan.

Tekotiheys

Päivittäin (ma-pe)

Tulokset valmiina

3-5 työpäivän aikana.

Tulkinta

Viitearvot:

 S -ENAAb: normaalisti negatiivinen.
 S -RNPAb:
  normaali      < 5 U/ml
  lievästi koholla  5-10 U/ml
  koholla       > 10 U/ml
 S -SSAAb, S -SSBAb ja S -SmAb:
  normaali      < 7 U/ml
  lievästi koholla  7-10 U/ml
  koholla       > 10 U/ml

ENA-antigeenit ovat tuman ja/tai sytoplasman rakenteita, joita vastaan systeemisissä autoimmuunitaudeissa syntyy usein vasta-aineita.

Diagnostiikassa tärkeimpiä ovat: RNP-vasta-aineet, joita tavataan SLE:ssä noin 30%:lla ja sekasidekudostaudissa (MCTD) lähes 100%:lla potilaista;Sm-vasta-aineet, jotka ovat spesifisiä SLE:lle (aktiivissa taudissa noin 20%:lla potilaista); SSA(Ro)-vasta-aineet, joita on primaarissa SS: ssa noin 80-90%:lla ja SLE:ssä 25-60%:lla (myös tumavasta- aine negatiivisessa SLE:ssä).

SSA-vasta-aineet liittyvät usein SLE:n toistuviin keskenmenoihin ja epätyypilliseen iholupukseen. SSB(La)- vasta-aineita tavataan primaarissa SS:ssä 70-90%:lla ja SLE: ssä 10-30%:lla.

Jos odottavalla äidillä on SSA- ja SSB-vasta-aineita, voi lapselle kehittyä nk. neonataalilupus, jonka vakavin ilmentymä on 18.-24. raskausviikoilla sikiölle kehittyvä sydämen johtumishäiriö ja AV-totaaliblokki.

Jos ENA-vasta-aineet ovat seulontatutkimuksessa positiiviset , mutta tutkituille antigeeneille ei vasta-aineita todeta, säilytämme näytettä 3 kk. Tänä aikana siitä voidaan haluttaessa pyytää laajempi tutkimus S -ENAAbLa (tai S - ANAAbBl).

Tutkimus S -ENAAb päivitetty 22.08.2017 / ILL

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.03.2018 klo 01:20.