HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Sappihapot, seerumista, paastotilassa

3379 fS-Sappih

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, puh. 09 471 72579, arkisin klo 07.30 - 15.30

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654 ja kemisti Christel Pussinen: christel.pussinenathus.fi / 0504279789

Indikaatiot

Maksafunktion tutkiminen, erityisesti hepatogestoosissa.

Esivalmistelu

Paastonäyte on suositeltava, mutta jos näyte otetaan aterioineelta potilaalta, on ruokailun ajankohta mainittava (katso tulkinta).

Menetelmävalmistajan mukaan määritysmenetelmä ei sovellu potilaille, joilla on ursodeoksikoolihappolääkitys (lääkevalmiste Adursal).

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

0.5 ml paastoseerumia. Lasten näytemäärä on vähintään 0.3 ml. Jos perillä vuorokauden kuluessa, ei tarvitse erotella. Eroteltu seerumi säilyy 7 vrk kylmässä (+4 C), lähetys kylmänäytteenä. Pidempiaikainen säilytys (max. 3 kk) pakastettuna, jolloin lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Fotometrinen, kineettinen mittaus. Menetelmä mittaa 3-L-hydroksisappihapot, joihin kuuluvat mm. koolihappo, deoksikoolihappo, kenodeoksikoolihappo ja litokoolihappo sekä näiden glysiini- ja tauriinikonjugaatit (kokonaissappihapot). Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Arkisin (ma-pe)

Tulokset valmiina

Parin päivän sisällä näytteen saapumisesta. Kiireellisenä pyydetyt samana päivänä (ma-pe).

Viitearvot

kaikki (kts. tulkinta) alle 6 µmol/l

Tulkinta

Viitearvo raskauden aikana alle 8 µmol/l (aiemmin alle 10 µmol/l).

25.1.18 alkaen tulostaso on keskimäärin 25 % aikaisempaa matalampi (menetelmämuutos). Pitoisuuksilla alle 20 µmol/l tulostaso voi olla jopa 50 % aikaisempaa matalampi, mikä on otettava tulkinnassa huomioon. Ongelmatapauksissa suosittelemme potilaan uuden pitoisuustason selvittämistä seurantamäärityksillä.

Kohonneet arvot viittaavat maksan toimintahäiriöihin. Erityisesti hepatogestoosissa nousu edeltää usein transaminaasitasojen kohoamista. Seerumin sappihappopitoisuuden nousu on erittäin harvinaista muulloin kuin maksatautien yhteydessä. Sappihappopitoisuus nousee aterian jälkeen ja on selvästi havaittavissa kaksi tuntia myöhemmin otetuissa näytteissä, joten paastoarvojen käyttö on suositeltavaa.

Menetelmävalmistajan mukaan määritysmenetelmä ei sovellu potilaille, joilla on ursodeoksikoolihappolääkitys (lääkevalmiste Adursal), koska menetelmä mittaa myös annettua ursodeoksikoolihappoa. Ilmiön kliininen merkitys on kuitenkin epäselvä.

Huomautuksia

Menetelmä- ja tulostasomuutos 25.1.18 (ks. tulkinta). Uusi tulostaso on keskimäärin 25 % aikaisempaa matalampi, mutta pitoisuuksilla alle 20 µmol/l tulostaso voi olla jopa 50 % aikaisempaa matalampi.

Tutkimusta ei tehdä viikonloppuisin eikä arkipyhinä, vaan niitä seuraavana arkipäivänä. Pyyntö tehdään kiirepyyntönä, mikäli tutkimus halutaan kiireellisenä ja vastaus samana arkipäivänä tai heti viikonloppua seuraavana arkipäivänä.

Tutkimus fS-Sappih päivitetty 19.03.2018 / CP

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.04.2018 klo 01:18.