HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Sappihapot, seerumista, paastotilassa

3379 fS-Sappih

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, puh. 09 471 72579, arkisin klo 07.30 - 15.30

Yhteyshenkilöt

kemisti Pirjo Juutilainen: pirjo.juutilainenathus.fi / 050 4270532 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Maksafunktion tutkiminen, erityisesti raskaushepatoosin yhteydessä.

Esivalmistelu

Paastonäyte on suositeltava, mutta jos näyte otetaan aterioineelta potilaalta, on ruokailun ajankohta mainittava (katso tulkinta).

Menetelmävalmistajan mukaan määritysmenetelmä ei sovellu potilaille, joilla on ursodeoksikoolihappolääkitys (Adursal).

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

0.5 ml paastoseerumia (plasma ei käy). Lasten näytemäärä on vähintään 0.3 ml. Jos perillä vuorokauden kuluessa, ei tarvitse erotella. Eroteltu seerumi säilyy 7 vrk kylmässä (+4 C), lähetys kylmänäytteenä. Pidempiaikainen säilytys (max. 3 kk) pakastettuna, jolloin lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Fotometrinen, kineettinen mittaus. Menetelmä mittaa 3-L-hydroksisappihappot, joihin kuuluvat mm. koolihappo, deoksikoolihappo, kenodeoksikoolihappo ja litokoolihappo sekä näiden glysiini- ja tauriinikonjugaatit (kokonaissappihapot). Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Arkisin (ma-pe)

Tulokset valmiina

Parin päivän sisällä näytteen saapumisesta. Kiireellisenä pyydetyt samana päivänä.

Viitearvot

kaikki (kts. tulkinta) alle 6 µmol/l

Tulkinta

Viitearvo raskauden aikana alle 10 µmol/l. Kohonneet arvot viittaavat maksan toimintahäiriöihin. Erityisesti raskaushepatoosissa nousu edeltää usein transaminaasitasojen kohoamista. Seerumin sappihappopitoisuuden nousu on erittäin harvinaista muulloin kuin maksatautien yhteydessä. Sappihappopitoisuus nousee aterian jälkeen ja on selvästi havaittavissa kaksi tuntia myöhemmin otetuissa näytteissä, joten paastoarvojen käyttö on suositeltavaa.

Menetelmävalmistajan mukaan määritysmenetelmä ei sovellu potilaille, joilla on ursodeoksikoolihappolääkitys (lääkevalmiste Adursal), koska menetelmä mittaa myös annettua ursodeoksikoolihappoa. Ilmiön kliininen merkitys on kuitenkin epäselvä.

Huomautuksia

Tutkimusta ei tehdä viikonloppuisin eikä arkipyhinä, vaan niitä seuraavana arkipäivänä. Pyyntö tehdään kiirepyyntönä, mikäli tutkimus halutaan kiireellisenä ja vastaus samana arkipäivänä tai viikonloppua seuraavana arkipäivänä.

Tutkimus fS-Sappih päivitetty 09.01.2018 / MA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 24.01.2018 klo 00:20.