HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Immunofiksaatio, vuorokausivirtsasta

3403 dU-ImmFix

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579, työpiste 050 3459393 (lankanumeron lyhytvalinta 72582)

Yhteyshenkilöt

kemisti Pasi Nokelainen: pasi.nokelainenathus.fi / 050 4287808 ja lääkäri Päivi Lakkisto: paivi.lakkistoathus.fi / 050 4271458

Indikaatiot

Virtsaan erittyvien M-komponenttien, erityisesti monoklonaalisten kevytketjujen toteaminen ja tyypittäminen tai poissulku.

Näyteastia

Muovipullo 50 ml

Näyte

Mitatusta ja hyvin sekoitetusta vuorokausivirtsasta lähetetään n. 50 ml muovipullossa (EI näyteputkessa) laboratorioon, pienillä lapsilla vähintään 10 ml. Keräysastia säilytetään kylmässä. Näyte voidaan säilyttää jääkaapissa yön tai viikonlopun yli.

Menetelmä

Agaroosigeelielektroforeesin jälkeinen immunofiksaatio. Vasta-aineina käytetään yleensä anti-IgG, -IgA, -IgM, -kappa , -lambda, -vapaa kappa, -vapaa lambda ja anti-Tub (mikroglobuliinien yhdistetty vasta-aine).

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe)

Tulokset valmiina

2 -3 viikon kuluessa

Tulkinta

Tutkimusta käytetään M-komponentteja (paraproteiineja) epäiltäessä tai jos laboratorio on todennut virtsan elektroforeesissa mahdollisen uuden M-komponentin. Todetun M-komponentin pitoisuusseurantaan riittää yleensä elektroforeesi (dU-Prot-Fr, n:o 2520 tai U -Prot-Fr, n:o 2523), mutta vain immunofiksaation herkkyys saattaa olla riittävä heikon monoklonaalisen fraktion tai residuaalitaudin seurantaan. Uuden myelooman ja vastaavien tautien yhteydessä immunofiksaatio kannattaa yleensä pyytää sekä seerumista että virtsasta. Virtsaan voi erittyä samaa kokonaista M- komponenttia, joka on todettavissa myös seerumista, tai virtsassa voi olla M-komponentin fragmentteja, jotka ovat tavallisimmin vapaita monoklonaalisia kevytketjuja eli Bence-Jonesin proteiinia. Myös vain raskasketjuja sisältäviä fragmentteja voi esiintyä. Monoklonaalisten fraktioiden toteaminen sekä seerumista että virtsasta viittaa yleensä taudin pahanlaatuisuuteen. MGUS:n (monoclonal gammopathy of undetermined significance) yhteydessä ei yleensä ole merkittävää monoklonaalisen kevytketjun eritystä virtsaan. Eräissä myelooma- ja muissa plasmasolu- tai B-solumaligniteeteissa M-komponentteja voi olla elektroforeettisesti osoitettavissa ainoastaan virtsasta. Tällöin on usein kyseessä vapaa monoklonaalinen kevytketju, joka voi olla kuitenkin kvantitoitavissa seerumista immunokemiallisella menetelmällä (tutkimus S -IgLc-V, n:o 4949).

Häiriötekijöitä: Aminoglykosidit (amikasiini, gentamisiini, netilmisiini, streptomysiini, tobramysiini) häiritsevät virtsan proteiinin määritysmenetelmää ja voivat aiheuttaa virheellisen korkeita tuloksia.

Huomautuksia

Tutkimus tilataan pyyntöpakettina (DU-MIMMFIX), josta syntyy erilliset pyynnöt tutkimuksille dU-Prot-Fr ja dU-ImmFix. Yksityispotilaan pyynnöt, jotka kirjataan Multilab-Apilaan, syötetään <DU-MIMMFIX ("<"-merkki tarvitaan pyyntöpaketin nimen eteen).

Niissä järjestelmissä, joissa ei ole pyyntöpaketteja, pyydetään dU-Prot-Fr ja dU-ImmFix - tutkimukset erillisinä pyyntöinä.

Tutkimus dU-ImmFix päivitetty 13.02.2024 / PN

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 28.03.2024 klo 00:41.