HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

CA 19-9 Antigeeni, seerumista

3412 S -CA19-9

Tiedustelut

Meilahden sairaalan laboratorion Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579

Yhteyshenkilöt

kemisti Annukka Paju: annukka.pajuathus.fi / 050 427 4995 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Haiman, sappiteiden, maksan, mahalaukun ja gastrointestinaalisten syöpien diagnostiikka ja hoidon seuranta. Näissä syövissä saattavat S-CA19-9 tai S-CEA olla koholla tai vain toinen merkkiaineista. Ennen hoitotoimenpiteitä määritetty syöpämerkkiaineen pitoisuus antaa viitteen siitä, kumpi on hyödyllisempi taudin seurannassa.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia, lapset vähintään 100 µl. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä työpäivän aikana.Säilyy sentrifugoituna jääkaapissa viikolopun yli. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan. Näyte voidaan pakastaa myös BD:N geeliputkessa sentrifugoituna.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Arkisin (ma-pe)

Viitearvot

kaikki alle 26 kU/l

Tulkinta

CA19-9 antigeenia esiintyy haiman ja ruuansulatuskavan normaalissa solukossa ja myös tämän alueen syöpäsoluissa, joista se vapautuu verenkiertoon. Seerumissa CA-19-9 antigeeni esiintyy musiinina, suurimolekulaarisena glykoproteiinina.

Seerumin CA19-9 pitoisuudet ovat kohoavat usein gastrointestinaalisia syöpiä sairastavilla potilailla. Tutkimusten mukaan S-CA19-9 on kohonnut noin 70-80% haima- ja sappitiesyövistä sekä 50-70 % maha-, maksa- ja paksusuolisyövistä. S- CA19-9-tutkimuksen kliininen käyttöalue on vastaavan tyyppinen kuin S -CEA:lla, mutta CA19-9:n on käytännössä useammin parempi haima-, maha- ja sappitiesyöpien yhteydessä. Kohonneita S-CA19-9 pitoisuuksia on myös raportoitu useissa ei-maligneissa taudeissa, kuten hepatiittien, maksakirroosin, pankreatiittien ja muiden suolistotautien sekä kystisen fibroosin yhteydessä. On myös huomattava, että terveillä henkilöillä esiintyy mitattavia määriä CA19-9 -antigeenia verenkierrossa, syljessä sekä muissa kehon nesteissä. Seerumin CA19-9 antigeenin määrittämistä ei suositella syöpäkasvainten seulontaan, vaan lähinnä haimasyövän ja edellä mainittujen maligniteettien diagnostiikan tueksi sekä hoidon seurantaan.

Muuttuvat S - CA19-9 -pitoisuudet yhdistyvät hoitovasteeseen. Hoidon riippumaton ja pysyvästi koholle jäänyt S-CA19-9 pitoisuus voi viitata syövän residiiviin tai metastasointiin. Tasaisesti nouseva S-CA19-9 pitoisuus yhdistyy progredioivaan tautiin ja huonoon prognoosiin.

Huomautuksia

Huom! Vuonna 2005-2006 tapahtuneen toimittaja- ja menetelmävaihdon yhteydessä (vanha vs. uusi Abbott Diagnostics) vertailimme menetelmien antamia S-CA19-9 pitoisuuksia kliinisten tietojen valossa. Näiden tietojen perusteella nykyisen toimittajan menetelmä antaa syöpäpotilailla keskimäärin korkeampia tuloksia kuin ennen 2006 käytössä ollut. Sitävastoin benigneissä tiloissa, kuten pankreatiitissa, maksakirroosissa, sappitietulehduksissa ja erilaisissa keuhkosairauksissa uusi menetelmä on selkeästi spesifisempi eli pitoisuudet pysyvät viiteylärajan alapuolella. Otoksessamme vanhalla menetelmällä S -CA19-9-pitoisuus oli kohonnut 22 näytteellä 29 potilaasta, jolla oli hyvänlaatuinen sairaus. Vastaava luku uudella menetelmällä on 6/29.

HUSLABin S-CA19-9:n menetelmäversio vaihtui uuteen 01.01.15. Vaikka Abbott Diagnosticsin uusi ja vanha menetelmäversio antavat keskimäärin samaa tulostasoa, voivat yksittäiset potilaat saada uudella menetelmällä aikaisemmasta poikkeavia tulostasoja. Testeissämme havaitut tulostason erot ovat yksittäisissä potilasnäytteissä olleet pääosin alle 20%. On kuitenkin suositeltavaa, että tarvittaessa potilaan uusi seerumin CA19-9:n tulostaso arvioidaan vertaamalla vanhaa ja uutta menetelmää riittävällä määrällä rinnakkaismäärityksiä.

Tutkimus S -CA19-9 päivitetty 18.05.2016 / AP

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.03.2018 klo 01:20.