HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Neutrofiilien sytoplasma-antigeeni, vasta-aineet (IF ja EIA)

3612 S -ANCA

Osatutkimukset

S -C-ANCIF, S -MPOAbG, S -P-ANCIF ja S -Pr3AbG

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Autoimmuno-työpiste, puh. 050 427 0328

Yhteyshenkilöt

lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375 ja sairaalamikrobiologi Raisa Loginov: raisa.loginovathus.fi / 050 4279759

Lähete

Immunologiset tutkimukset

Indikaatiot

Osatutkimukset: S -Pr3AbG, S -MPOAbG, S -ANCIF. Wegenerin granulomatoosin, nopeasti etenevien glomerulonefriittien ja pienten suonten vaskuliittien diagnostiikka. Kiireellisenä pyydetystä tutkimuksesta (S -ANCAbK, 9378) vastataan S -Pr3AbG ja S -MPOAbG alustavasti tulopäivänä, jos näyte saapunut ennen klo 13.00 (ma-pe).

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

0.5 ml seerumia

Menetelmä

Epäsuora immunofluoresenssi ja fluoroentsyymi- immunomenetelmä (FEIA). Akkreditoitu menetelmä. IF: S -ANCIF (9365) sekä FEIA: S -Pr3AbG (4149) ja S -MPOAbG (4160).

Tekotiheys

työpäivinä (ma-pe).

Tulokset valmiina

3-8 työpäivän aikana.

Tulkinta

Viitearvot:

 S -ANCAbIF:
  S -C-ANCIF <20 titteri
  S -P-ANCIF <20 titteri
 		S -MPOAbG  		S -Pr3AbG
 Normaali     < 3.5  IU/ml	< 2.0  IU/ml
 Heikosti koholla 3.5-5.0 IU/ml	2.0-3.0 IU/ml
 Koholla     > 5.0  IU/ml	> 3.0  IU/ml

Pr3-vasta-aineita tavataan >90%:lla aktiivista yleistynyttä, n. 60%:lla aktiivista paikallista ja 30-40%:lla inaktiivissa vaiheessa olevaa Wegenerin granulomatoosia sairastavista. Osalla potilaista vasta-ainetaso korreloi taudin aktiviteettiin ja tehonneeseen hoitoon liittyy vasta- ainetason lasku. Pr3-vasta-aineita tavataan myös nopeasti etenevissä glomerulonefriiteissä (n. 30%:lla) (nekrotisoiva tai puolikuu-gn, anti-Gbm-tauti) ja harvemmin muissa pienten suonten vaskuliiteissa. Polyarteritis nodosassa tai suurten suonten vaskuliiteissa vasta-aineita ei yleensä esiinny.

MPO-vasta-aineita tavataan pienten suonten vaskuliiteissa (n . 60%:lla), nopeasti etenevissä glomerulonefriiteissä (nekrotisoiva tai puolikuu-gn, n. 70%:lla) sekä Wegenerin granulomatoosissa Pr3-vasta-aineiden ohella n. 30%:lla. Vasta-aineita voi esiintyä myös SLE-nefriitissä (n. 18%:lla) , mutta harvoin muissa munuaistaudeissa (<2%:lla).

Immunofluoresenssitesti toteaa Pr3- ja MPO-vasta-aineiden lisäksi vasta-aineet muitakin neutrofiilien lysosomaalisia proteiineja (elastaasi, katepsiini G, laktoferriini, bacterial permeability increasing factor (BPI) ym) kohtaan.

IF-testissä (etanolikiinnitetyt solut) Pr3-vasta-aineet antavat tyypillisesti sytoplasmisen, jyväisen (C-ANC-) ja MPO-vasta-aineet tuman ympärille keskittyvän, perinukleaarisen (P-ANC-) värjäytymiskuvion. C-ANC-/Pr3- vasta-aineita esiintyy samoissa tiloissa kuin Pr3-vasta- aineita (kts. ed). Myös vasta-aineet eräitä muita lysosomaalisia antigeeneja (mm. BPI, azurosidiini, LAMP-2) kohtaan voivat aiheuttaa C-ANCA-tyyppisen värjäytymiskuvion.

P-ANC-/MPO-vasta-aineita esiintyy samoissa tiloissa kuin MPO -vasta-aineitakin (kts ed). Sen lisäksi P-ANCA-vasta-aineita on kuvattu monissa muissa tiloissa mm. autoimmuuneissa maksataudeissa, ulseratiivisessa koliitissa (50-70%:lla) ja Crohnin taudissa (10-30%:lla), eräissä infektioissa ja joidenkin lääkkeiden indusoimina. Näissä tiloissa P-ANCA- vasta-aineet eivät ole MPO-vasta-aineita vaan kohdistuvat muita lysosomaalisia komponentteja (esim. laktoferriini, katepsiini G, elastaasi) vastaan tai myös tuman komponentteja kohtaan. Näiden P-ANCA-vasta-aineiden, jotka eivät ole MPO-vasta-aineita, kliininen merkitys on usein epävarma.

Ks. myös Myeloperoksidaasi, IgG- (S -MPOAbG, 4149) ja Proteinaasi 3, IgG- (S -Pr3AbG, 4160) vasta- aineet.

Huomautuksia

Kiireellisenä pyydetystä tutkimuksesta (S -ANCAbK) S -Pr3AbG ja S -MPOAbG vastataan alustavasti tulopäivänä, jos näyte saapunut ennen klo 13.00 (ma-pe). Alustavaa vastausta varten pyydämme ilmoittamaan ao. puhelinnumeron, johon vastaus voidaan soittaa.

Osatutkimusten S -MPOAbG(4149) ja S - Pr3AbG(4160) viitearvot ovat muuttuneet 5.9.2011 alkaen.

Tutkimus S -ANCA päivitetty 19.12.2017 / AJ

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 24.01.2018 klo 00:20.