HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Tymidiinikinaasi, seerumista

3654 S -TymidK

Tiedustelut

Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy, asiakaspalvelu, puh. (09) 525 61

Yhteyshenkilöt

lääkäri Anna Lempiäinen: anna.lempiainenathus.fi / 040 6411470

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Näyte säilyy +4 C:ssa yhden vuorokauden, pidempiaikainen säilytys -20 C:ssa

Menetelmä

Automatisoitu kompetitiivinen luminommunologinen (LIA). Akkreditoitu menetelmä. Alihankintana teetettävä tutkimus. Kts. huomautukset.

Tekotiheys

Kerran 2 viikossa

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Viitearvot

kaikki alle 8 U/l

Tulkinta

Tymidiinikinaasi (S-TK) on DNA-synteesiin liittyvä entsyymi. Sen mittausta voidaan käyttää seurattaessa tauteja, joihin liittyy lisääntynyt soluproliferaatio. S-TK on lisääntynyt mm. akuuteissa ja kroonisissa leukemioissa, eri tyyppisissä lymfoomissa sekä keuhkojen pienisolukarsinoomassa. S-TK:n muutokset heijastavat tavallisesti taudin kulkua. Tymidiinikinaasia käytetään kasvainmerkkinä erityisesti leukemioiden ja lymfoomien hoitoa seurattaessa. Vertailun mahdollistamiseksi tulee ensimmäinen näyte ottaa ennen hoitotoimenpiteiden aloittamista. Leukemia- tai lymfoomapotilailla lisääntyvä tai korkea S-TK saattaa viitata taudin aktivoitumiseen. Tuloksia tulkittaessa on otettava huomioon, että virustaudit, B12-vitamiinin ja foolihapon puute sekä sytostaattihoidot (metotreksaatti, fluorourasiili) saattavat kohottaa S-TK-aktiivisuutta.

Huomautuksia

Reagenssivalmistaja on 21.1.2014 ilmoittanut tulostason liukuneen ylöspäin ja siitä syystä menetelmä on uudelleen standardisoitu. Keskimääräinen tulostaso laskee n. 20% aikaisemmasta. Selvästi viiterajan ylittävissä tuloksissa muutos on pienempi. Viitearvo alle 8 U/l ei muutu.

21.11.2013 lähtien analysoidut potilasnäytteet säilytetään puolen vuoden ajan analysoivassa laboratoriossa ja analysoidaan erikseen pyydettäessä uudelleen samanaikaisesti uuden näytteen kanssa.

Muutokset koskevat tuloksia joiden vastaamispäivä on 28.1. 2014 ja siitä eteenpäin. Lisätietoja: kemisti Satu Candelin (at medix.fi) puh 050 401 0726.

Tutkimus S -TymidK päivitetty 10.04.2017 / IM

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.04.2018 klo 01:18.