HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Kryoglobuliini

3656 S -Kryog

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Autoimmuno-työpiste, puh. 050 427 0328

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathelsinki.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Lähete

Immunologiset tutkimukset

Indikaatiot

Sidekudostautien ja vaskuliittien diagnostiikka. Epäily kiertävistä immuunikomplekseista tai myeloomasta.

Näyteastia

Seerumiputki 10 ml

Näyte

5 ml seerumia. Geeliputki ei sovellu näytteenottoon.

Mikäli seerumia ei pystytä erottelemaan näytteenottopaikassa, kokoverinäyte on oltava perillä tutkivassa laboratoriossa näytteenottopäivänä klo 14 mennessä (ko. aikataulumuutos tulee voimaan 18.4.2017). Viikonloppuisin tai pyhäpäivinä kokoverinäytteitä ei voida lähettää laboratorioomme.

Kokoveri säilytettävä ja kuljetettava +37 C:ssa, kunnes seerumi on eroteltu, erotellaan lämpimänä. Mikäli seerumi erotellaan jo näytteenottopaikassa, eroteltu seerumi säilytetään ja toimitetaan huoneenlämmössä tutkimuksen suorittavaan laboratorioon mahdollisimman pian (max. 3 vuorokauden sisällä). Suojattava kylmältä kuljetuksen aikana.

Menetelmä

Kryoglobuliinitutkimuksessa näyte inkuboidaan +4 C:ssa 5 vrk . Presipitaattia ei normaalisti muodostu. Jos presipitaattia muodostuu, tarkistetaan, että se liukenee +37C:ssa ja määritetään liuenneen presipitaatin määrä (g/l).

Tekotiheys

Työpäivinä(ma-pe).

Tulokset valmiina

5-12 työpäivän aikana.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen. Positiivisesta näyttestä vastaaan Kryopresitaatin määrä suhteutettuna seerumin määrään (g/l). Kryoglobuliineja on eri tyyppejä: "Simple type" muodostuu yhdestä immunoglobuliiniluokasta. Sitä tavataan etenkin lymfoproliferatiivisissa tiloissa.

Multippelissa myeloomassa kryoglobuliini on usein monoklonaalisen proteiinin muodostama ja proteiinin määrä on suuri (>1 g/l). "Mixed type" on usein IgG:n ja IgM:n yhdessä muodostama. Sitä tavataan mm. systeemisissä autoimmuunitaudeissa, lymfoproliferatiivisissa tiloissa, glomerulonefriiteissä, maksataudeissa ja kroonisissa infektioissa. IgM-komponentilla on usein reumafaktori- aktiviteetti. Immuunikompleksien muodostamassa kryoglobuliinissa voi olla myös komplementtikomponentteja ja SLE-tapauksissa esim. tumavasta-aineita. Kryopresipitaatin määrä on tällöin yleensä <1 g/l. Todetun kryopresitaatin koostumus voidaan selvittää S -Kryopresitaatin analyysi (2159)- tutkimuksella.

Huomautuksia

Mikäli seerumia ei erotella lämpimänä, voidaan kryoglobuliineja menettää. Ks. myös S -Kryopresitaatin analyysi.

Tutkimus S -Kryog päivitetty 19.12.2017 / AJ

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 23.04.2018 klo 01:17.