HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Tyreotropiini (napaveri), napaseerumista

3669 uS-TSH

Tiedustelut

Meilahden sairaalan laboratorion Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579

Yhteyshenkilöt

kemisti Tea Lamberg: tea.lambergathus.fi / 0404869961 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Vastasyntyneen hypotyreoosiseulonta.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 10 ml

Näyte

1 ml seerumia. Lähetys sentrifugoituna huoneenlämmössä (ei tarvetta erotella geelin päältä), jos perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy jääkaapissa viikon sentrifugoituna.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Etelä-Karjalan tai Kymenlaakson alueiden laboratorioissa).

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

arkisin (ma-pe) ja juhlapyhinä myös välipäivinä

Yleistä

Synnynnäinen hypotyreoosi aiheuttaa lapselle vakavan kasvuhäiriön ja pysyvän kehitysvammaisuuden (kretinismi), joten varhainen diagnoosi ja hoito ovat tärkeitä. Vastasyntyneen hypotyreoosin syynä voi olla kilpirauhasen kehityshäiriö tai puutteellinen kilpirauhashormonien tuotanto. Varmistetun hypotyreoosin hoitona on elinikäinen tyroksiinilääkitys. Jos kilpirauhanen ei tuota tyroksiinia, on seurauksena TSH-pitoisuuden nousu, mikä voidaan todeta vastasyntyneeltä jo synnytyksen yhteydessä napaverinäytteen TSH-määrityksellä (uS-TSH). Myös vaikeaan ja pitkittyneeseen synnytykseen voi liittyä kohonnut uS-TSH, mikä normaalistuu kontrollinäytteessä.

Viitearvot

Kaikki alle 40 mU/l

Tulkinta

Jos napaveren uS-TSH-määrityksen tulos on 40 mU/l tai suurempi, tehdään välittömästi uS-T4-v, jonka jälkeen laboratorio soittaa hälytyksen synnyttäneiden osastolle. Poikkeavien seulontatulosten jälkeen vastasyntyneen hypotyreoosin varmistukseksi otettavat TSH- ja T4-V-näytteet suositellaan otettavaksi aikaisintaan 3 vrk iässä, jolloin synnytyksen vaikutus lapsen kilpirauhashormoneihin on poistunut.

Huomautuksia

4.5.2021 alkaen hälytysraja on kaikissa HUSLABin laboratorioissa 40 mU/l. Aiemmin raja oli 35 mU/l, poislukien Kymenlaakso jossa 40 mU/l.

Mikäli napaverinäyte on jäänyt ottamatta, näyte (S -TSH) otetaan kolmen vuorokauden iässä.

Tutkimus uS-TSH päivitetty 12.05.2023 / MA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 29.03.2024 klo 00:41.