HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Prokollageeni III:n aminoterminaalinen propeptidi, seerumista

3682 S -PIIINP

Tiedustelut

Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy, asiakaspalvelu, puh. (09) 525 61

Yhteyshenkilöt

lääkäri Tuukka Helin: tuukka.helinathus.fi / 050 427 9064 ja kemisti Pasi Nokelainen: pasi.nokelainenathus.fi / 050 4287808

Indikaatiot

Diagnostiikka ja seuranta sairauksissa, joihin liittyy pehmytkudosten kollageenien kiihtynyttä synteesiä ja metaboliaa (mm. maksafibroosi ja -kirroosi, myelofibroosi, maksa-, rinta- ja munasarjasyöpä, lyhytkasvuisten lasten hoito kasvuhormonilla).

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml eroteltua seerumia. Seerumi säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, 5 vrk jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä mikäli perillä 1 vrk:n kuluessa, muuten kylmälähetys. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna -20 C.

Menetelmä

Radioimmunologinen. Alihankintana teetettävä tutkimus.

Tekotiheys

2 x viikossa. Vastausaika 8 arkipäivää.

Tulokset valmiina

8 arkipäivän kuluessa

Tulkinta

Prokollageeni III:n aminoterminaalinen propeptidi (PIIINP) vapautuu, kun prokollageeni III:sta muodostuu tyypin III kollageenia. Tyyppi III kollageenia esiintyy runsaasti sidekudoksessa, ei kuitenkaan luustossa, rustossa tai jänteissä. Osa prokollageenin aminoterminaalisesta propeptidistä (PIIINP) irtoaa kollageenin biosynteesin yhteydessä, osa vasta kollageenisäikeiden läpimitan kasvun tai hajoamisen aikana. Näin ollen PIIINP:n seerumipitoisuudet suurenevat sairauksissa, joissa tavataan pehmytkudosten kiihtynyttä synteesiä tai säikeiden metaboliaa. Seerumin PIIINP:n suureneminen kuvastaa fibrogeneesin astetta eikä ole spesifinen millekään sairaudelle. Maksafibroosissa ja -kirroosissa, joissa on aktiivinen tulehdusprosessi, tavataan suurentuneita PIIINP- tasoja. PIIINP on usein suurentunut myelofibroosissa sekä polysytemia verassa, joka on muuttumassa myelooiseksi metaplasiaksi. PIIINP-tasot ovat usein suurentuneet maligneissa kasvaimissa, mm. maksa-, rinta- ja munasarjasyövässä. Lasten kasvuhormonihoidon yhteydessä suurenevat PIIINP-tasot korreloituvat hyvän hoitovasteen kanssa. Maksan endoteelisolut eliminoivat PIIINP:n verenkierrosta. Täten PIIINP-pitoisuus voi suurentua näiden solujen vaurion yhteydessä esim. akuutissa hepatiitissa. Primaarisessa biliaarikirroosissa suuri PIIINP-pitoisuus on huonon ennusteen merkki.

Huom! 15.9.2017 alkaen viitevälit ilmoitetaan kahden desimaalin tarkkuudella ja samalla 10-vuotiaat lapset ovat siirtyneet ikäryhmissä seuraavaan viitearvoryhmään.

Tutkimusmenetelmä ja viitearvot muuttuivat 18.6.2014. Ohjekirjoihin tiedot päivitettiin seuraavasti: 25.6.2014 HUSLABin intran ohjekirja, 24.6.2014 Weblab clinicalin ja Multilabin ohjekirjat.

Huomautuksia

Näytteet suositellaan otettaviksi vuorokausivaihtelusta johtuen aamulla (kello 8 - 10. Hemolyysi (Hb > 10 g/l) häiritsee määritystä.

Tutkimus S -PIIINP päivitetty 09.01.2018 / TH

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 19.03.2018 klo 01:20.