HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Amylaasi, haimaperäinen, virtsasta

3924 U -AmylP

Tiedustelut

MeiS, puh. kanslia (09) 471 72579, työpiste 74304, päivystysaikana 72645

Yhteyshenkilöt

kemisti Mia Sneck: mia.sneckathus.fi / 050 427 1548 ja lääkäri Anna Lempiäinen: anna.lempiainenathus.fi / 040 6411470

Indikaatiot

Epäselvä akuutti vatsakipu. Akuutti haimatulehdus.

Näyteastia

Virtsaputki lisäaineeton 4 ml

Näyte

Näyte on määritettävä mahdollismman nopeasti tai sen pH on säädettävä alueelle yli pH 7,0. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Virtsanäytteet, joiden pH yli 7, säilyvät viikon jääkaapissa. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Haimaperäisen amylaasin määritys perustuu sylkiperäisen amylaasin inhiboimiseen kahdella erilaisella monoklonaalisella vasta-ainella ja jäljelle jääneen haimaperäisen amylaasin määrittämiseen IFCC:n suosituksen mukaisella menetelmällä. Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Tulkinta

Viitearvot:

Kaikki < 380 U/l

Määrityksessä mitataan käytännössä spesifisesti haimaperäistä amylaasia, sillä näytteen sylkirauhastyyppisestä amylaasista inhiboidaan spesifisillä vasta-aineilla yli 98 %. Amylaasi erittyy helposti virtsaan, joten virtsan amylaasi nousee pääosin samoissa tiloissa kuin plasman amylaasi. Virtsan amylaasiarvo nousee akuutissa pankreatiitissa plasmaa hitaammin (n. 20 tunnissa) ja myös normaalistuu hitaammin. Munuaisten vajaatoiminnassa plasman amylaasi voi olla koholla virtsan amylaasin ollessa normaali tai alentunut. Makroamylasemiassa virtsan amylaasi on usein alentunut, vaikka P -Amyl-arvo on koholla.

Uudet pohjoismaisen NORIP-projektin (Nordic Reference Interval Project) tulosten mukaiset aikuisten viitearvot otettu käyttöön 29.4.2004. Menetelmä ei muuttunut, mutta sen vakiointi muuttui IFCC:n (International Federation of Clinical Chemistry) suosituksen mukaiseksi. Uusi tulostaso on noin 30 % aikaisemmasta tasosta.

Huomautuksia

Viitearvo muuttuu 29.4.2004.

Tutkimus U -AmylP päivitetty 20.11.2014 / LU

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 16.03.2018 klo 01:22.