HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Hydroksitryptamiini (5-), seerumista

3959 S -5-HT

Tiedustelut

Vita. Sairaalakemisti Airi Rakkolainen, puh. 045-77349025.

Yhteyshenkilöt

kemisti Ursula Turpeinen: ursula.turpeinenathus.fi / (09) 471 72845 / 050 427 1459 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Karsinoidikasvaimen diagnostiikka. Elimistössä 5-HT:tä (serotoniinia) esiintyy eniten ruoansulatuskanavan ja jossain määrin myös hengitysteiden enterokromaffiinisissa soluissa. Muut 5-HT:tä sisältävät kudokset ovat keskushermoston eräät neuronit ja trombosyytit. 5-HT syntyy hydroksylaation ja dekarboksylaation kautta tryptofaanista. Se hajoaa elimistössä pääasiassa monoamiinioksidaasin avulla ja virtsaan erittyvä päämetaboliitti on 5-hydroksi-indolietikkahappo (5-HIAA). 5-HT:llä on sydäntä ja eräitä verisuonia stimuloivia vaikutuksia, mutta se voi myös laajentaa esim. luurankolihasten verisuonia. Jo annoksina, joilla ei ole kardiovaskulaarivaikutuksia, 5-HT lisää suolen motiliteettia. Astmaatikkojen keuhkoputkien on osoitettu olevan erityisen herkkiä 5-HT:n supistavalle vaikutukselle. 5-HT toimii keskushermostossa välittäjäaineena ja sen on oletettu olevan osallisena useissa psyyken ja keskushermoston häiriöissä kuten skitsofreniassa, maanis-depressiivisessä psykoosissa ja depressiossa.

Esivalmistelu

Kaksi vuorokautta ennen näytteenottoa tulee välttää serotoniinia ja tryptofaania sisältäviä ravintoaineita (avokado, banaani, luumu, eräät maapähkinälajikkeet, hickory pähkinä, ananas, munakoiso, tomaatti, kiwi, greippi, hunajameloni). Ne voivat nostaa serotoniinin seerumipitoisuuksia kohtalaisesti, useimmiten alle 2 kertaisesti yli viitealueen ylärajan. Sen sijaan ko. ravintoaineet kohottavat S- ja dU-5HIAA pitoisuuksia hyvin voimakkaasti.

Näyteastia

Seerumiputki 7 ml

Näyte

1 ml seerumia esijäähdytettyyn putkeen eroteltuna.

1) Jääkaappikylmä näytteenottoputki, joka pidetään näytteenottoon asti kylmään geelipussiin kiedottuna. 2) Otetaan verinäyte, sekoitetaan ja siirretään putki takaisin kylmägeeliin tai laitetaan suoraan jääkaappiin (älä käytä jäämurskaa, koska liian kylmässä näyte ei hyydy kunnolla). 3) Seeruminäytteen annetaan hyytyä riittävän pitkään, vähintään 60 min. 4) Sentrifugoidaan näyte kylmässä ja erotellaan seerumi kierrekorkilliseen muoviputkeen. 5) Näytteet pakastetaan heti. Säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Nestekromatografia (HPLC). Akkreditoitu menetelmä. Alihankintana teetettävä tutkimus.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Viitearvot

kaikki 230 - 1140 nmol/l

Tulkinta

Malignit karsinoidituumorit tuottavat runsaasti 5-HT:tä ja nostavat sen tasoa veressä. Samoin 5-HIAA:n eritys virtsaan kasvaa. Syvässä masennustilassa voidaan todeta matalia seerumin serotoniinipitoisuuksia.

Victorzon M, Victorzon S, Sankila R. Ruoansulatuskanavan karsinoidikasvainten epidemiologia, diagnostiikka ja kirurginen hoito. Duodecim 2004:47:2191-9.

Huomautuksia

14.12.17 alihankintalaboratorio ja viiteväli muuttui. Aikaisempi viiteväli 350 - 825 nmol/l.

Plasmanäyte ei sovellu analyysiin.

Tutkimus S -5-HT päivitetty 12.02.2018 / MA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.04.2018 klo 01:18.