HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Ohutneulabiopsiatutkimus

3990 Ts-FNAB

Tiedustelut

-Meilahden patologian laboratoriot 050 427 9065
-Jorvin patologian laboratorio (09) 471 82670
-Hyvinkään patologian laboratorio (019)4587 2322

Yhteyshenkilöt

lääkäri Jussi Tarkkanen: jussi.tarkkanenathus.fi / 050 427 1915 ja prosessivastaava Olayinka Raheem: olayinka.raheemathus.fi / 0504287796

Lähete

Sytologinen tutkimus

Indikaatiot

Pahanlaatuisen kasvaimen varmistaminen on tavallisin indikaatio. Tulehduksellisissa, degeneratiivisissa ja hyperplastisissa prosesseissa voidaan sytologisella ohutneulabiopsialla saada lisäinformaatiota. Yleensä kliinisesti epäselvät resistenssit, kystat ja muut leesiot saattavat olla indikaatio ohutneulanäytteelle.

Yleisimmin punktiokohteina ovat seuraavat elimet: rinta, maksa, kilpirauhanen, munuainen, iho, subkutis, haima, keuhko, imusolmuke, perna ja sylkirauhanen. Syvällä olevista kohteista näyte otetaan röntgenosastolla ultraääniohjauksessa.

Näyte

ONB-saalis fiksoidaan välittömästi 2-5 ml 50% alkoholiin (etanoli), ruisku huuhdellaan huolellisesti fiksaationesteellä vetämällä alkoholiseosta ruiskuun ja palauttamalla se välittömästi takaisin näyteputkeen pari- kolme kertaa. Jos näytettä ei pystytä toimittamaan samana päivänä patologian laboratorioon, säilyy se fiksaationesteessä huoneenlämmössä. Epäiltäessä hematolymfaattista maligniteettia on samanaikaisesti tilattava myös tutkimus 21098 Ln-FNABfix

Menetelmä

Suspensioon fiksoidut solut sentrifugoidaan näytelasille, värjätään Papanicolaoun tekniikalla ja tutkitaan mikroskooppisesti. Akkreditoitu menetelmä.

Tekotiheys

ma -pe

Tulkinta

Patologian erikoislääkäri tai vastuuhenkilön valtuuttama sairaalalääkäri antaa lausunnon, joka sisältää arvion näytteen edustavuudesta sekä kudosmuutoksen luonteesta. Tulehduksellisissa tiloissa määritetään tulehduksen laatu ja neoplasioissa mahdollinen maligniteetti. Arvio käsittää SNOMED-koodiston mukaisen patologisanatomisen diagnoosin.

Tutkimus Ts-FNAB päivitetty 19.07.2017 / KH

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.03.2018 klo 01:20.